Publicerad 1.9.2021

Europas första internationella nätverk av strövområden till Finland och Estland

Forststyrelsen och Estlands motsvarande organisation Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) har grundat det första europeiska nätverket av strövområden. Syftet med nätverket är att främja finsk-estnisk vandring, friluftsliv och turism till strövområdena.

I det inledande skedet hör åtta områden till det nya nätverket som publicerats på vår webbplats. I Estland hör följande strövområden till nätverket: Aegviidu-Korvemaa, Kiidjärve-Kooraste, Nõva och Räpinä-Värska strövområden. I Finland hör Ruunaa, Kylmäluoma, Ule träsk och Evois strövområden till nätverket.

Finlands och Estlands strövområden påminner mycket om varandra. I dem kan man vistas utomhus, göra utflykter och resa på ett mångsidigt sätt samt bedriva skogsbruk och jaga och fiska. Alla utflyktsmål har omfattande friluftstjänster med markerade leder, eldplatser och toaletter. Alla objekt som utvalts till nätverket är på sitt eget personliga sätt imponerande naturturistmål.

I Finland finns det fina sandstränder och vackra moskogar för lätt friluftsliv exempelvis vid Ule träsk. I Nõva strövområde i Estland finns det enorma och imponerande sanddyner och fina sandstränder vid havet vid Finska vikens strand.

“Naturturismen har verkligen slagit igenom under coronapandemin och efter pandemin är närområdesturismen säkert ett intressant alternativ vid sidan av fjärrturismen”, säger Forststyrelsens generaldirektör Juha S. Niemelä. “De finländska strövområdena har redan en dragningskraft i Estland och estländarna uppskattar i synnerhet våra fiske- och jaktmöjligheter”, fortsätter Niemelä.

“I vårt samarbete med Estland är målet att på ett kontrollerat sätt öka den hållbara närområdesturismen också med digitala metoder, förbättra kännedomen om strövområdena, och därigenom verksamhetsförutsättningarna för de företagare som ansvarar för tjänsterna i våra strövområden, och de positiva ekonomiska effekterna av områdena”, summerar Niemelä.

“De möjligheter som RMK erbjuder för att röra sig i naturen är mycket uppskattade bland estländarna. Våra ströv- och naturskyddsområden har upp till 2,9 miljoner besökare per år. Det nuvarande samarbetsprojektet med de finländska kollegorna ger estländarna en utmärkt möjlighet att bekanta sig med Finlands strövområden och vi tror att vårt omfattande nätverk av strövområden erbjuder våra finländska besökare nya spännande utflyktsmål i Estlands natur”, säger generaldirektör Aigar Kallas.

De nya webbplatserna finns på adresserna www.loodusegakoos.ee och www.metsa.fi/strovomradetsnnatverk.

Mer information:

Forststyrelsen
Generaldirektör Juha S. Niemelä, gsm. +358 50500 3681. juha.niemela@metsa.fi
Utvecklingschef Jere Rauhala, gsm. +358400825983, jere.rauhala@metsa.fi

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK)
Generaldirektör Aigar Kallas, gsm. +372 528 1299, aigar.kallas@rmk.ee
Direktör Marge Rammo, gsm. +372513 7035, marge.rammo@rmk.ee