Publicerad 20.5.2020

Etikett i friluftslivet en frisk fläkt i den finländska etikettdebatten

Etikettregler sammanställs i allmänhet för att underlätta livet både till vardag och till fest. Nu låter vi den finländska etikettdiskussionen ta steget från tennissockor och kindpussar till utflykter i naturen! Etikett i friluftslivet hjälper alla som rör sig i naturen att njuta av friluftslivet med respekt för naturen och andra som rör sig i området.

Att röra sig ute i naturen är nu populärare än någonsin. Antalet besökare i nationalparkerna har stigit i flera års tid: i fjol uppgick antalet besök i nationalparkerna till mer än tre miljoner. Nya rekord är att vänta, eftersom den gångna våren har fått många att bege sig ut i naturen.

Forststyrelsen och miljöministeriet lanserar nu en egen etikett för all som vill njuta av friluftslivet. Precis som man förbereder sig för en fest genom att klä sig och bete sig enligt en viss etikett, kan var och en som beger sig ut i naturen nu tänka på att iaktta den etikett som gäller för friluftslivet, vare sig det är fråga om en vandring i en nationalpark eller besök i andra sköna naturområden.

Etikett i friluftslivet innehåller en kort checklista med fem regler för den som rör sig i naturen.

1. Respektera naturen

2. Håll dig till markerade leder

3. Slå läger endast på anvisade platser

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet

5. Skräpa inte ner

Mer detaljerad information finns på webbplatsen https://www.utinaturen.fi/etikettifriluftslivet.

Det kommer att informeras om etiketten i många olika kanaler. Till att börja uppmärksammas de fem friluftsreglerna, men senare kan det bli aktuellt med information om ett visst tema, till exempel när det råder varning för skogs- eller gräsbrand. Alla som är intresserade av friluftsliv får gärna dela etiketten via sociala medier. Kom ihåg hashtaggen #retkietiketti!

Forststyrelsens naturtjänster och miljöministeriet önskar att den finländska etikettdiskussionen nu tar klivet ut genom dörren och talar för naturen och ett hållbart friluftsliv.

Läs mer:

https://www.utinaturen.fi/etikettifriluftslivet