Publicerad 4.12.2020

Även i år får man hämta julgranen i statens skogar för en femma

I landskapen Lappland, Norra Österbotten och Kajanaland får man hämta ett julträd på statens marker. Julgranstillståndet som behövs för ändamålet skaffar man enkelt i webbutiken Eräluvat-kauppa.

Julgranstillståndet berättigar till anskaffning av en högst tre meter hög julgran i statens mångbruksskogar som används för ekonomibruk. I kommunerna Enontekis, Utsjoki och Enare kan man med julgranstillståndet hämta en tall som julträd.

Man får endast hämta julträden i mångbruksskogar

Den som köper tillståndet måste själv säkerställa att området hör till Forststyrelsens mångbruksskogar i skogsbruksanvändning. Julträdet får inte hämtas i skydds- eller friluftsområden. Mångbruksskogarnas lokalisering ser man enklast i Utflyktskartan på adressen www.retkikartta.fi genom att välja kartskiktet ”skogsbrukets mångbruksskogar”. Utflyktskartan finns även i mobilversion.
När man hittat en lämplig plats och skaffat sig ett tillstånd kan man åka ut och leta efter ett lämpligt julträd. Trädet ska växa vid vägkanten, högst tjugo meter från vägen. Man får inte ta av det planterade beståndet.
I södra, mellersta och östra Finland säljs inga tillstånd, eftersom det finns förhållandevis få statsägda skogar, vilka ligger utspridda i området. Dessutom är de statsägda skogarna i dessa områden skyddade eller används för särskilda ändamål.

Tillståndet enkelt i webbutiken

Forststyrelsens webbutik Eräluvat-kauppa finns på adressen verkkokauppa.eraluvat.fi. För att köpa julgranstillståndet väljer du “Övriga tillstånd” och därefter “Metsätalous Oy” Eräluvat-telefonapplikationen uppdateras senare med möjligheten att köpa tillståndet. Tillstånd säljs även i Pilke vetenskapscentrum i Rovaniemi (Ounasjoentie 6).
Julgranstillståndet kostar 5 euro (inkl. moms 24 %). Julgranstillståndet berättigar till anskaffning av julgran för eget behov, inte till försäljning.

Närmare information om Forststyrelsens julgranstillstånd i regionerna Lappland och Österbotten-Kajanaland ger:

Informatör Aino Ilkka, tfn 0206397049 (Lappland)
Informatör Merja Väisänen, tfn 0206396256 (Österbotten-Kajanaland)