Kuvia Lounais-Suomen rannikkon luontomatkailukohteista, Coastal Bootcamp -hanke.

Uudet lounaisrannikon elämysreitit

Coastal Bootcamp -hankkeessa on tuotettu yhteistyössä hankealueen matkailuryrittäjien kanssa viisi uutta teemallista reittiä lounaisrannikolle.

Reiteillä ja niiden virtuaalioppailla pyritään herättämään matkustusintoa kolmen kunnan vierailukohteisiin ja Teijon ja Saaristomeren kansallispuistoihin kesäkauden ulkopuolella.

Elämysreittien virtuaalioppaissa vierailukohteet ja alueen luonto tuodaan elämyksellisesti esiin tekstien, valokuvien ja videoiden kera. Oppaat on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Reittien esittelyvideot löytyvät Luontopalvelujen Youtube-kanavasta. Reiteistä julkaistiin myös pdf-oppaat.

Hiljaisuuden tähtipaikat -reitillä (arcg.is) nautitaan hiljaisuuden sesongista. Hiljaisuuden aistii parhaiten hämärässä ja pimeässä – rannikolla ja saaristossa olet valosaasteen ulottumattomissa.

Rannikon uniikit kylät -reitillä (arcg.is) kierretään kahdeksassa lounaisrannikon kylässä, joissa nautitaan historian havinasta, elävästä kyläkulttuurista sekä rannikon ja saariston upeasta luonnosta Teijon ja Saaristomeren kansallispuistoissa. Lounaisrannikon kylät kertovat lumoavia tarinoita kaikkina vuodenaikoina.

Saarihyppelyt Saaristomerellä -reitti (arcg.is) on elämyksellinen tapa kokea maailman upein saaristo. Saaristomeren saaristo koostuu lähes kahdestasadasta asutusta saaresta, ja yhteysalukset kuljettavat asukkaita ja matkailijoita veloituksetta kymmenellä yhteysalusreitillä ympäri vuoden. Island hopping vie sinut Saaristomeren upeisiin saariin läpi vuoden, stoppaile mielesi mukaan ja löydä lempipaikkasi.

Merikotkan kierros -vesireitti (outdooractive.com) lähtee Salosta ja kulkee Suomen suurimman mereisen saaren, Kemiönsaaren, ympäri. Merikotkan kierroksen voi tehdä moottori- tai purjeveneellä, kajakilla tai sup-laudalla meloen tai vaikka soutaen. Merikotka on Saaristomeren kansallispuiston tunnuseläin – tule merikotkan maisemiin kokemaan Saaristomeri, yksi Suomen kansallismaisemista.

Väriterapiaa -reitillä (arcg.is) ihastellaan aitiopaikalta, kuinka ruska hiipii rannikolle ja saaristoon. Syksy hehkuu lounaisrannikon ainutlaatuisissa kulttuurimiljöissä, upeissa puistoissa ja kansallispuistojen kauniilla reiteillä.

Reittiwebinaarit

Uudet elämysreitit julkaistiin 8.3.2021.

Reittiwebinaari I

Hankealueen yrittäjille järjestettiin Lounaisrannikon uudet elämysreitit ja virtuaalioppaat -webinaari 9.3.2021.

Reittiwebinaari II

Coastal Bootcamp -hanke järjesti toisen reittiwebinaarin keskiviikkona 12.5.2021.
Webinaarissa jaettiin vinkkejä, miten hyödyntää hankkeessa tuotettuja reittejä. Hankkeen koordinaattorit antoivat käytännön vinkkejä reittimateriaalien hyödyntämisestä. Lisäksi webinaarissa esiteltiin Outdoor Active – ja Virma -alustoja ja niiden käyttöä.

Kestävän matkailun sparraustilaisuudet #1, #2, #3 ja #4

Coastal Bootcamp -hanke järjesti Salon, Kemiönsaaren ja Paraisten matkailualan yrittäjille neljä kestävän matkailun sparraustilaisuutta.

#4: Kestävä retkeily Teijon kansallispuistossa

Webinaarissa 23.4.2021 esiteltiin puiston luontoarvoja ja erityispiirteitä, retkeilyinfran kehittämistä, uusia elämysreittejä, esteettömien palvelujen kehittämistä, yhteistyöyrittäjäsopimusten tilannetta, Luontokeskuksen palveluja sekä Salon matkailun kuulumisia.

Webinaari 23.4.2021 (youtube.com)

Sparraustilaisuudessa #3 perehdyttiin kestävään matkailuun ja retkeilyyn kansallispuistoissa

Sustainable Travel Finland- ohjelman valmennus järjestettiin webinaarina ja pop up -klinikoina 20.4.2020.

Lisätietoa STF-ohjelmasta Visit Finlandin sivulta.

Aiemmat tilaisuudet #1 ja #2

Toisessa kestävän matkailun sparraustilaisuudessa (#2) 28.1.2020 Kemiönsaaressa ja 24.2.2020 Paraisilla perehdyimme vastuulliseen viestintään, Sustainable Travel Finland -ohjelmaan, kestävään lähiretkeilyyn esteettömään retkeilyyn. Ohjelma ja esitykset (pdf-tiedostoina):

Ensimmäisessä tilaisuudessa (#1) perehdyimme 6.11.2019 kestävään ja vastuulliseen matkailuun sekä Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmaan (STF) ja siihen liittyviin laatujärjestelmiin. Ohjelma ja esitykset (video ja pdf-tiedostoja):

Marketta Viljasaaren esitys ”Kestävää ja vastuullista matkailua – Sustainable Travel Finland ja laatujärjestelmät” lähetettiin päivään osallistuneille sähköpostitse.

Hankkeen toteutus

Hanke oli Yrityssalon hallinnoima, osatoteuttajina Metsähallitus, Kemiönsaaren kunta ja Paraisten kaupunki.

Hankkeen kesto oli 1.10.2018–30.8.2021.

Kohderyhmänä olivat maaseudun mikro- ja pienyritykset. Hankkeen toimenpiteillä tuetaan pienten matkailualan yritysten kasvua, lisätään Salon, Kemiönsaaren, Paraisten sekä rannikolla sijaitsevien Metsähallituksen kansallispuistojen elämyspotentiaalia ja edistetään matkailualan kestävää kehitystä.

Myös matkailualan yritysten digitaalista osaamista pyrittiin kehittämään. Hankkeessa luotiin matkailun barometri, jonka avulla voidaan mitata toimialan volyymiä ja vaikuttavuutta. Yhteistyötä tehtiin oppilaitosten kanssa eri muodoin.

Hanke oli Euroopan unionin maaseuturahaston rahoittama yhteistyö- ja kehittämisprojekti.

Archipelago Access ja Forum Marinum -yhteistyö

Metsähallitus on osallistunut kestävän ja vastuullisen matkailun ja retkeilyn sisältöjen tuottamiseen näyttelyyn ja erityisesti Saaristomeren kansallispuiston esillepanoon näyttelykartalla.

Hankkeessa suunniteltu uusi elämysreitti Merikotkan kierros (outdooractive.com), joka kulkee kolmen hankepartnerikunnan ja Saaristomeren ja Teijon kansallispuistojen alueilla, on mukana näyttelyn kartalla.

BÄÄ! Lammaspaimenlomat Houtskarin lammastilalla

Coastal Bootcamp -hankkeen tuottama video (youtube.com) esittelee kestävän matkailun käytäntöä ja kehittämistä paikallisissa yrityksissä.

Lammaspaimenlomat Houtskarin lammastilalla, videon esittelykuva. Avaa videon Youtubessa.

Lisätietoja:

Koko hanke: Yrityssalo, Maija Pirvola,
maija.pirvola@yrityssalo.fi

Metsähallitus, Rannikon Luontopalvelut: kehityspäällikkö Hanna Ylitalo
hanna.ylitalo@metsa.fi

Yritys-Salon tunnus
Metsähallituksen kolmekielinen värillinen tunnus (suomi, ruotsi, saame), png

Päivitetty viimeksi 1.12.2023