Metsähallituksella tehtävä saamelaiskulttuurin säilyttämisessä
Saamelaiset ovat Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän alueella asuva alkuperäiskansa, jolla on oma kieli, kulttuuri, elämäntapa ja identiteetti. Suomessa saamelaisia on noin 10 000. Väestörakenne on muuttunut 2000-luvulle tultaessa siten, enemmistö saamelaisista asuu saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella. Nyt jo noin 65 % (2018).
Metsähallitus toimii Ylä-Lapissa saamelaisten kotiseutualueella, joka käsittää Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat sekä Sodankylän kunnasta Lapin paliskunnan alueen.
Metsähallitus-lain mukaan on Metsähallituksen hallinnassa olevien luonnonvarojen hoito, käyttö ja suojelu sovitettava yhteen saamelaisalueella siten, että saamelaisten kulttuurin harjoittamisen edellytykset turvataan.
Kieli ja itsehallinto
Pohjoismaissa saamelaisuus määritellään mm. kielen perusteella. Suomessa puhuttuja kieliä ovat inarin-, koltan- ja pohjoissaame. Yhä suurempi osuus Metsähallituksen tiedotusmateriaalista, opasteista, luvista, sopimuksista ja muista materiaaleista on saatavissa saamen kielillä.
Kulttuurihistoriallisia kohteita
Metsähallituksen hallinnassa olevilla alueilla kuten Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistoissa on kunnostettu kulttuurihistoriallisia kohteita yhteistyössä Museoviraston ja työvoimahallinnon kanssa. Tällaisia ovat Sallivaaran poroerotuspaikka, Matti Mustan tupa ja Suomun kolttakenttä. Myös Kaapin Jounin vanha tila Lemmenjoella on liitetty osaksi kansallispuistoa. Välimaan saamelaistila Utsjoella on tullut Museovirastolta Metsähallitukselle ja se on kunnostettu. Metsähallituksen alueilla sijaitsee myös lukuisia muinaisia palvontapaikkoja kuten Inarijärven Ukonsaari.
Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida on yksi Pohjoiskalotin parhaista näyttelykeskuksista, jossa voi tutustua sekä pohjoiseen luontoon että saamelaiskulttuuriin.
Lisätietoa
- Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida (www.siida.fi)
- Metsähallituksen verkkosivut pohjoissaameksi
- Retkeilijän Luontoon.fi-verkkopalvelu
- pohjoissaameksi (www.lundui.fi)
- inarinsaameksi (www.aanaar.lundui.fi)
- tietoa koltansaameksi (www.lundui.fi/se/saamkiolle)