Metsähallituksen ilmasto-ohjelma edistää Suomen hiilineutraalisuustavoitetta

Metsähallituksella on keskeinen rooli matkalla kohti hiilineutraalia Suomea. Edesautamme ilmasto-ohjelmallamme Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista: lisäämme hiilinieluja ja -varastoja ja puhtaan energian tuotantoa ja vähennämme päästöjämme.

Ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen ovat yksi Metsähallituksen strategisista painopisteistä. Metsähallituksen ilmasto-ohjelmassa 2025–2030 on asetettu tavoitteet ja määritetty laaja joukko toimenpiteitä, joilla vahvistetaan myönteisiä ilmastovaikutuksia, pienennetään negatiivisia vaikutuksia sekä edistetään ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Kaaviossa on kuvattu Metsähallituksen ilmasto-ohjelman 2025-2030 tavoitteet ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen.

Metsähallituksen ilmasto-ohjelma 2025-2030 koostuu ilmastonmuutoksen hillinnästä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisesta.

Ilmastonmuutoksen hillintä:
1. Vahvistamme myönteisiä ilmastovaikutuksia:

  • Valtion maita hoidetaan ja käytetään niin, että ne toimivat lisääntyvinä hiilinieluina ja hiilivarastoina.
  • Hyödynnämme valtion alueiden uusiutuvan energian potentiaalia.

2. Pienennämme kielteisiä ilmastovaikutuksia:

  • Pienennämme hiilijalanjälkeämme 20 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2024 tasosta.

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen:
3. Edistämme luonnon sopeutumista muuttuvaan ilmastoon:

  • Ennallistamme ja hoidamme elinympäristöjä, turvaamme ja kehitämme ekologista verkostoa, toteutamme lajisuojelun toimenpiteitä sekä torjumme haitallisia vieraslajeja.

4. Varaudumme muuttuvaan ilmastoon omassa toiminnassamme

  • Hyödynnämme tutkimustietoa, hyviä käytäntöjä, käytännön kokeiluja ja seurantatietoa toiminnan kehittämisessä.

Vahvistamme metsien hiilinielua ja edistämme uusiutuvan energian tuotantoa

Metsähallituksen strategisena tavoitteena on kasvattaa valtion monikäyttömetsien hiilinieluja 10 prosentilla vuoteen 2035 mennessä ja kaikkien valtion maiden puuston hiilivarastoja 10 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2018 tasoon verrattuna.

Valtion metsien hiilinieluja ja -varastoja vahvistetaan laajalla toimenpidekokonaisuudella, johon kuuluvat muun muassa kasvupaikalle sopiva ja oikea-aikainen metsänhoito, metsän lannoitus, jalostetun siemen- ja taimimateriaalin hyödyntäminen ja hiilinielutavoitteen huomioiminen hakkuusuunnitteissa.

Metsähallitus kasvattaa myönteisiä ilmastovaikutuksiaan myös edistämällä uusiutuvan energian tuotantoa valtion maa- ja vesialueilla. Tuulivoiman hankekehitystä jatketaan sekä maalla että merillä ja valtion alueita vuokrataan uusiutuvan energian hankkeisiin.

Vähennämme kasvihuonepäästöjä 20 prosentilla

Metsähallituksen tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2024 tasosta. Henkilöstöä koulutetaan huomioimaan ilmastonäkökohdat kaikessa toiminnassa ja matkustamisessa suositaan vähäpäästöisempiä kulkumuotoja.

Ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen tarvitaan yhteistyötä läpi koko arvoketjun. Toimittajiamme ja kumppaneitamme edellytetään toimimaan ilmastonmuutosta hillitsevällä ja ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävällä tavalla.

Metsähallituksen hiilijalanjäljestä valtaosa muodostuu puun korjuussa ja kuljetuksessa. Puunkorjuu- ja kuljetuspalvelujen hankinnoissa suositaan vähäpäästöistä konekalustoa ja tavoitteena on myös lisätä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä. Metsähallitus tulee pilotoimaan ilmasto-ohjelmakaudella myös sähkökäyttöistä kalustoa.

Hiilijalanjälkeä pienennetään myös kehittämällä hankintaprosessia. Hankintoihin laaditaan koko organisaation yhteinen vastuullisuuden kriteeripankki, jolla edistetään hankintojen ilmastokestävyyttä. Lisäksi tavoitteena on luopua ydintoiminnan kannalta tarpeettomista kiinteistöistä, kiinnittää huomiota toimitilojen käytön päästöihin sekä hyödyntää enemmän kierrätyskalusteita.

Edistämme luonnon sopeutumista ilmastonmuutokseen

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus linkittyvät toisiinsa. Valtion maa- ja vesiomaisuuden hallinnoijana Metsähallitus on avainroolissa toteuttamassa toimia, joilla edistetään luonnon sopeutumista muuttuvaan ilmastoon.

Metsähallitus jatkaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä aktiivisia ennallistamis- ja luonnonhoitotoimia sekä suojelualueilla että monikäyttömetsissä ja kehittää valtion maiden ekologista verkostoa. Huolehdimme myös lajisuojelusta ja torjumme haitallisia vieraslajeja. Kaavakohteiden suunnittelussahuomioidaan alueen luonnon sopeutuminen muuttuviin olosuhteisiin ja edistämme luonnon monimuotoisuuden huomioimista myös tuulivoimahankkeissa.

 Tunnistamme lisäksi uusia mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa. Esimerkiksi parannamme pilotoinnin avulla valmiuksiamme hyödyntää luonnonarvomarkkinoita tulevaisuudessa.

Varaudumme ilmastonmuutoksen vaikutuksiin omassa toiminnassamme

Ilmasto-ohjelma on laaja kokonaisuus, jonka avulla Metsähallitus myös ennakoi ja varautuu muuttuvaan ilmastoon ja sen vaikutuksiin omassa toiminnassaan. Kehitämme toimintaamme ja ennakoimme ilmastonmuutoksen vaikutuksia muun muassa suojelualueiden hoidossa, metsätalouden harjoittamisessa ja valtion maiden kaavoituksessa.

Metsähallituksen sidosryhmät ovat tärkeässä roolissa, kun varaudumme muuttuvaan ilmastoon valtion mailla. Esimerkiksi luonnonvarasuunnittelussa tunnistetaan muuttuvan ilmaston aiheuttamat alueelliset vaikutukset ja toimenpidetarpeet yhdessä sidosryhmien kanssa.

Seuraamme ja hyödynnämme uusinta tutkimustietoa

Ilmasto-ohjelmassa on myös tunnistettu olennaiset ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit ja mahdollisuudet.
Metsähallitus seuraa ja hyödyntää uusinta tutkimustietoa ja päivittää tarvittaessa omia toimintaohjeitaan ja tavoitteitaan. Ilmasto-ohjelman etenemistä seurataan osana vuosiraportointia.

Lisätietoa