
Tällä helleviikolla eri puolilla Suomea on syttynyt poikkeuksellisen paljon maastopaloja, myös valtion mailla. Lapissa ukkosrintama on sytyttänyt useita paloja. Tyypillisesti syttymisiä aiheuttavat salamat tai luonnossa liikkuvat ihmiset. Maasto on tällä hetkellä rutikuivaa, ja pienikin kipinä voi johtaa nopeasti hallitsemattomaan paloon. Siksi on nyt erityisen tärkeää, että jokainen meistä toimii vastuullisesti luonnossa liikkuessaan.
Maastopalovaroitus on tällä hetkellä voimassa lähes koko Suomessa. Avotulen teko on kielletty, jos tulipalon vaara on ilmeinen, oli maastopalovaroitus voimassa tai ei. Maastopalovaroituksen aikana Metsähallituksen ylläpitämissä tulentekopaikoilla saa tulen sytyttää vain hormillisiin tulentekopaikkoihin.
Muista maastossa liikkuessasi nämä ohjeet tulenkäsittelyyn:
- Mieti etukäteen, onko tulen tekeminen tarpeellista, ja voisiko sen sijaan ottaa eväät, jotka pystyy nauttimaan ilman avotulta.
- Retkikeittimiä saa käyttää, mutta vain vakaalla ja palamattomalla alustalla. Tulen sytyttäjä on vastuussa tulesta.
- Risukeittimien käyttö on kielletty maastopalovaroitusaikana.
- Olethan erityisen varovainen tupakoidessasi maastossa, ja huolehdi tumppien huolellisesta sammuttamisesta ja poisviennistä.
”Olemme tänään menossa salaman sytyttämän maastopalon jälkivartiointiin Savukosken Vintilätunturiin. Ukkosia on luvassa lisää Lapin ja muun Suomen alueelle, ja kuiva maasto voi syttyä erittäin herkästi. Toivottavasti jokainen osaa arvioida retkeillessään tulenkäytön turvallisuutta nyt, kun on kuivaa, ja jättää tulen tekemättä myös hormillisiin tulentekopaikkoihin ja tupiin. Lapissa sekä Luontopalveluiden että pelastuslaitoksen henkilöstöresurssit ovat niukat ja tiukilla useiden päällekkäisten tehtävien sekä pitkien etäisyyksien vuoksi”, sanoo Metsähallituksen Luontopalvelujen toteutusvastaava Jarmo Asell.
Niin ihmistoiminnan kuin salaman seurauksena syttyneen palon voi havaita savusta kaukaakin.
”Toivon, että kaikki mahdolliset maastopalot ilmoitetaan viipymättä hätäkeskukseen. Alueelle ei tule mennä tarkastelemaan tilannetta omin päin, sillä se voi vaarantaa sekä oman että pelastushenkilöstön turvallisuuden”, muistuttaa suunnittelupäällikkö Ossi Pesälä Metsähallitus Metsätalous Oy:stä.
Varsinaiset maastopalojen sammutustyöt kuuluvat pelastuslaitokselle, mutta palon jälkivartiointi on maanomistajan vastuulla.
”Valtiolla on maaomistusta erityisesti Lapissa ja itäisessä Suomessa, ja Metsähallituksen metsäautotieverkosto mahdollistaa nopeasti sammutustöiden aloittamisen ja paloalueen tehokkaan rajaamisen. Valtion mailla me vastaamme jälkivartioinnista sammutuksen jälkeen. Jälkivartiointi on erittäin tärkeää, sillä metsäpalot voivat kyteä ja syttyä uudestaan vielä useita päiviä sammuttamisen jälkeen”, kertoo Pesälä.
Mitä tehdä, jos havaitset maastopalon?
- Laita tarkka paikka ylös, ja soita välittömästi hätänumeroon 112.
- Mikäli palo on syttynyt retkikohteessa, jossa itse olet, ja tilanne on vielä hallittavissa, voit yrittää alkusammutusta, mutta vain jos se on turvallista.
- Mahdollista maastopaloa ei kannata lähteä tarkastamaan omin päin turvallisuuden takia.
- Tärkeintä on varmistaa, että ihmiset pääsevät turvaan ja että viranomaiset saavat tiedon mahdollisimman nopeasti.
Mitä tehdä, jos ukkosmyrsky iskee päälle maastossa?
Ukkonen on vaarallinen maastossa kulkijalle. Salama voi iskeä yllättäen avoimilla alueilla ja sytyttää maastopalon. Tuuli voi kaataa puita ja lennättää oksia. Jos ukkonen tulee päälle maastossa ollessasi:
- Hakeudu suojaan matalalle.
- Vesistöjä ja yksittäisiä korkeita puita aukeilla paikoilla.
- Muista että kalastaminen ukkosella on vaarallista. Metalliset tai hiilikuituiset vaellussauvat tai selässä oleva metallirunkoinen rinkka voi myös olla ukkosella vaarallinen.
- Jos havaitset salaman sytyttäneen maastopalon, laita tarkka paikka ylös ja soita välittömästi hätänumeroon 112.
Lisätietoja
Jarmo Asell, puh. 040 359 3376, toteutusvastaava (Lappi), Metsähallitus Luontopalvelut
Ossi Pesälä, puh. 040 610 4339, suunnittelupäällikkö (Lappi), Metsähallitus Metsätalous Oy
Alueelliset tiedot maastopalopäivystäjiltä (vk 30):
Lappi: metsänhoidon operaatioasiantuntija Hermanni Aikio, puh. 040 705 5652
Lappi: tuoteomistaja Jarmo Asell, Rovaniemi, 040 359 3376
Pohjanmaa-Kainuu: kenttämestari Tapani Seppänen, 0400 192 612
Itä-Suomi: tuoteomistaja Tero Mustonen, Savonlinna, 040 152 8508 (Huom. Posio kuuluu Itä-Suomeen)
Länsi-Suomi: tuoteomistaja Arto Pummila, Hämeenlinna, 040 751 5305