Yksi saimaannorpan kannan elpymisen kannalta tärkeimmistä suojelutoimista eli kalastusrajoitukset keskeisillä saimaannorpan elinalueilla ovat kaikista vaarallisempien pyydystyyppien osalta voimassa ympäri vuoden. Kevätaikainen verkkokalastuskielto alkaa 15.4. ja päättyy 30.6.2025. Poikkeuksena ovat solmuväliltään alle 22-milliset muikkuverkot, joita saa alkaa käyttää jo 21.6. alkaen. Metsähallitus vastaa saimaannorpan suojelusta ja valvoo kalastusrajoitusten noudattamista koko rajoitusalueella.

Kalastusrajoituksilla on iso merkitys saimaannorpan suojelussa ja kannan elpymisen mahdollistajana. Siksi Saimaalla on voimassa ympäri vuoden erilaisia rajoituksia, joilla pyritään estämään norppien kuoleminen pyydyksiin. Kaikkia kalaverkkoja koskeva verkkokalastuskielto astuu voimaan 15.4.2025 ja jatkuu kesäkuun loppuun asti. Ainoana poikkeuksena ovat muikkuverkot, joiden solmuväli on alle 22 millimetriä: niitä saa alkaa käyttää jo 21.6.2025 alkaen.
“Kevätaikainen verkkokielto suojaa erityisesti kuutteja hyvin. Pyydysten aiheuttama kuolleisuus on kuitenkin osin siirtynyt loppukesälle ja syksyyn, mikä osoittaa sen, että verkot ovat norpille vaarallisia myös verkkokalastuskiellon päätyttyä”, sanoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila Metsähallituksesta.
Kalastusrajoitukset toimivat
Kalastusrajoitusten ansiosta entistä useampi saimaannorppa selviytyy lisääntymisikäiseksi. Norppakanta on voimistunut 2010-luvulta lähtien, kiitos rajoitusalueiden pinta-alan ja yhtenäisyyden kasvun. Hyvästä kehityksestä huolimatta kalanpyydyskuolleisuus hidastaa edelleen kannan elpymistä.
Metsähallitus ylläpitää Norppatilanne-palvelua, jossa voi tarkastella muun muassa saimaannorppien pyydyskuolemien jakautumista vuoden aikana. Tilastot osoittavat, että verkkokalastuskielto on tehokas suojelutoimi. Verkkokuolleisuus on vähentynyt ja sitä tapahtuu pääasiassa muulloin kuin verkkokieltoaikana.
“Kalastusrajoitukset vähentävät saimaannorppien pyydyskuolleisuutta ja niiden laajeneminen on mahdollistanut kannan kasvun. Tästä huolimatta kalanpyydyskuolleisuus on edelleen merkittävä riski ja kannan kasvua rajoittava tekijä. Kalanpyydyskuolemien vähentäminen on tehokkain tapa suojella norppakantaa, jota uhkaa lisäksi myös ilmastonmuutoksen aiheuttama pesimäolosuhteiden heikentyminen”, toteaa Miina Auttila.
”Kulunut lauha talvi on ollut norpille haasteellinen ja poikaskuolleisuus suurta jo toisena talvena peräkkäin. Jokaisen vieroitukseen saakka selvinneen kuutin toivoisi siis välttävän turhan pyydyskuoleman”, Auttila jatkaa.
Metsähallitus vastaa saimaannorpan suojelusta ja kannanseurannasta. Lisäksi Metsähallituksen kalastuksenvalvojat valvovat kalastusta Saimaalla myös tänä kesänä koko rajoitusalueella. Kalastuksenvalvojat muun muassa tarkistavat, että pyydykset ovat asetuksenmukaiset eli esimerkiksi verkkoja ei saa olla rajoitusalueella rajoitusaikana ja että käytöissä olevissa katiskoissa nielu ei leviä yli 15-senttiseksi.
Tarkista rajoitusalueet karttapalvelusta
Huhti-kesäkuulle sijoittuvan verkkokalastuskiellon lisäksi Saimaalla on ympärivuotisia pyydyskieltoja. Ne koskevat suurta osaa Saimaasta. Tarkemmat tiedot pyydysvälinerajoituksista sekä rajoitusalueista löytyvät maa- ja metsätalousministeriön ylläpitämästä Kalastusrajoitus.fi-palvelusta.
Myös rajoitusalueiden ulkopuolella on syytä olla tarkkana.
“Rajoitusalueet kattavat hyvin alueet, joilla saimaannorpan poikasia syntyy, mutta norppia elää ja liikkuu myös rajoitusalueiden ulkopuolella. Siksi esimerkiksi verkot voivat koitua norpan kohtaloksi missä päin Saimaata tahansa”, sanoo Miina Auttila.
Laki velvoittaa ilmoittamaan pyydyksiin kuolleesta norpasta
Viimeisimmän saimaannorpan kanta-arvion mukaan norppia ui Saimaassa hieman alle 500 yksilöä. Metsähallitukselle tehtyjen ilmoitusten mukaan kalanpyydyksiin hukkuu vuosittain keskimäärin 5–6 norppaa.
Todellisuudessa pyydyksiin kuolleiden norppien määrä on suurempi, sillä kaikki pyydyksiin kuolleet eivät tule Metsähallituksen tietoon.
Kalastuslain 62 § velvoittaa, että pyydyksen haltija ilmoittaa välittömästi saimaannorpan jäämisestä pyydykseen Metsähallitukselle. Myös muista kuolleista norpista on ilmoitettava Metsähallitukselle (p. 020 639 5000), joka hakee kaikki ruhot.
Lisätietoja
- Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila, Metsähallituksen Luontopalvelut, 040 637 6324
- Kalastusrajoitukset.fi
- Norppatilanne-palvelu
- Kevätaikainen verkkokielto ja ympärivuotinen pyydystyyppirajoitus perustuvat valtioneuvoston asetukseen (finlex.fi)