Puuverhoiltu matala rakennus.
Tunturi-Lapin luontokeskus. Photo: Juha Kalaoja.

Uutisia

Hilijalanjäljen pienentäminen etenee

Kansallispuiston fossiiliset hiilidioksidipäästöt vastaavat noin 30 suomalaisen keskimääräisiä hiilidioksidipäästöjä.

Öljylämmityksestä luopuminen pienentää hiilijalanjälkeä 45 % (tiedote 17.9.2021)

AFRY Oy:ltä hiilijalanjäljen laskelmat

AFRY Finland Oy (ent. Pöyry Oy) valikoitui kilpailutuksen jälkeen hiilijalanjälkilaskelmien toteuttajaksi Pallas–Yllästunturin kansallispuistolle ja mukana oleville yrityksille. AFRY suorittaa laskelmat ISO/TS 14067  tai 14069 -standardin mukaisesti ja luo pitkän tähtäimen toimenpide- ja investointisuunnitelmat sekä kansallispuistolle että mukana oleville yrityksille. AFRY tulee toteuttamaan myös kolme avointa työpajaa joista ensimmäinen on suunniteltu järjestettävän kesäkuun 2020 ensimmäisellä viikolla.

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hiilijalanjälkeä pienennetään. Enontekiön Hetassa ja Muonion Pallasjärvellä kokeillaan maalämmön ja aurinkoenergian yhdistämistä ja uusien aurinkoenergiaratkaisujen toimivuutta pohjoisen Lapin kylmissä ja lumisissa olosuhteissa.

Ilmastonmuutoksen torjunta on suurimpia haasteitamme ja siihen haasteeseen tarttuu myös Pallas–Yllästunturin kansallispuisto ja yhteistyöyrittäjistä kansallispuiston kumppani -tasoa tavoittelevia yrityksiä, joista moni on jo aiemminkin tehnyt paljon työtä ympäristön- ja ilmaston suojelemiseksi.

Matkakohteen vastuullisuus vaikuttaa yhä enemmän matkailijan valintoihin. Suunniteltujen toimien myötä kansallispuiston ja sen ympäristön maine kansainvälisen luontomatkailun kärkikohteena vahvistuu.

Aurinkopaneeleja testataan, hiilijalanjälkeä mitataan

Kansallispuiston rakennuksissa testataan tekniikaltaan edistyksellisimpiä aurinkopaneeleja yhdistettynä maalämpöön suuressa Tunturi-Lapin luontokeskuksessa ja pienessä omakotitalon kokoisessa Pallasjärven toimisto- ja majoitusrakennuksessa. Molemmat rakennukset lämmitetään tällä hetkellä öljyllä ja öljylämmityksen korvaamalla kansallispuiston hiilijalanjälki pienenee roimasti. Lisäksi vältetään öljyn kuljettamisesta ja varastoinnista sekä lämmitysjärjestelmän säiliöiden täyttämisestä aiheutuva ympäristöriski.

Ensimmäisenä selvitetään Pallas–Yllästunturin kansallispuiston ja kumppaniyrittäjistä Harrinivan, Safartican, Levi Ski Resortin, Hiihtokeskus Iso-Ylläksen, Cape Laplandin sekä Jounin kaupan hiilijalanjäljet. Sen jälkeen tehdään suunnitelmat hiilijalanjälkien pienentämiseksi ja aloitetaan toimet. Näitä tarvitaan, kun kansallispuisto ja mukana olevat kumppaniyritykset hakevat yhdessä ISO SO/TS 14067 tai 14069 sertifikaattia, joka on luotu hiilijalanjäljen arviointiin ja pienentämiseen. Sertifikaatin hakua yhtenä kokonaisuutena ei ole vielä maailmalla koskaan ennen haettu.

Työpajoissa tullaan tarjoamaan kaikille kansallispuiston yhteistyöyrittäjille tietoa ympäristöstandardeista sekä hiilijalanjäljen seurannasta ja pienentämisestä. Lisäksi selvitetään rahoitusmahdollisuudet investoinneille, joita yritysten hiilijalanjälkien pienentäminen vaatii.

Hankkeen kesto ja rahoitus

Tobe Low Carbon -hankkkeen toiminta-aika on 1.3.2019-31.12.2020. Euroopan unionin aluekehitysrahaston osuus on 387 794 € ja Metsähallituksen Luontopalvelujen rahoitus 126 448 €. Kumppaniyritykset osallistuvat 28 800 € panoksella. Valvovana viranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Yhteystiedot

Projektikoordinaattori Henri Arponen
Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut
Yllästunturin luontokeskus Kellokas, Äkäslompolo
puh. 0206397071
henri.arponen@metsa.fi

Päivitetty viimeksi 21.9.2021