Julkaistu 15.5.2025

Metsähallitus edistää ilmasto-ohjelmallaan hiilineutraalia Suomea – kiristää hiilivarastoja koskevaa tavoitettaan

Metsähallitus tukee toiminnallaan tavoitetta, jonka mukaan Suomi on hiilineutraali vuonna 2035. Valtion metsät toimivat merkittävinä hiilinieluina ja hiilivarastoina, ja tuulivoiman hankekehityksellä edistetään uusiutuvan energian tuotantoa. Metsähallituksen uudessa ilmasto-ohjelmassa on laaja joukko toimenpiteitä, joilla vahvistetaan myönteisiä ilmastovaikutuksia, pienennetään negatiivisia vaikutuksia sekä edistetään ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Metsähallituksen hallinnoimat alueet ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.

”Ilmasto-ohjelman avulla huomioimme ilmastovaikutukset sekä ilmastoon liittyvät riskit ja mahdollisuudet entistä systemaattisemmin kaikessa toiminnassamme”, kertoo Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä.

Vahvistamme metsien hiilinielua ja edistämme uusiutuvan energian tuotantoa

Metsähallituksen strategisena tavoitteena on kasvattaa valtion monikäyttömetsien hiilinieluja 10 prosentilla vuoteen 2035 mennessä ja valtion maiden puuston hiilivarastoja 10 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2018 tasoon verrattuna.

Hiilivarastoja koskevaa tavoitetta kiristettiin viidellä vuodella aiempaan ilmasto-ohjelmaan verrattuna. Luonnonvarakeskuksen tänä keväänä valmistuneet laskelmat osoittavat, että valtion metsät toimivat edelleen merkittävänä hiilinieluna. Hiilivarasto kasvaa, vaikka nielu onkin pienentynyt johtuen metsien kasvun hidastumisesta sekä tarkentuneista laskentamenetelmistä.

”Vahvistamme valtion metsien hiilinieluja ja -varastoja laajalla toimenpidekokonaisuudella. Toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa kasvupaikalle sopiva ja oikea-aikainen metsänhoito, metsien lannoitus, jalostetun siemen- ja taimimateriaalin hyödyntäminen sekä ilmastotavoitteiden huomioiminen hakkuusuunnitteissa”, kertoo Niemelä.

Metsähallitus kasvattaa myönteisiä ilmastovaikutuksiaan edistämällä uusiutuvan energian tuotantoa valtion maa- ja vesialueilla.

”Jatkamme tuulivoiman hankekehitystä ja vuokraamme valtion alueita uusiutuvan energian hankkeisiin. Erityisesti merituulivoiman kehittämiseen kohdistuu isoja odotuksia”, Niemelä kertoo.

Vähennämme kasvihuonepäästöjä 20 prosentilla

Metsähallituksen tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2024 tasosta. Henkilöstöä koulutetaan huomioimaan ilmastonäkökohdat kaikessa toiminnassa ja matkustamisessa suositaan vähäpäästöisempiä kulkumuotoja. Metsähallitus luopuu ydintoiminnan kannalta tarpeettomista kiinteistöistä ja kiinnittää huomiota toimitilojen käytön päästöihin.

Metsähallituksen hiilijalanjäljestä valtaosa muodostuu puun korjuussa ja kuljetuksessa. Puunkorjuu- ja kuljetuspalvelujen hankinnoissa suositaan vähäpäästöistä konekalustoa ja ilmasto-ohjelman toimenpidekaudella Metsähallitus tulee pilotoimaan myös sähkökäyttöistä kalustoa.

Edistämme luonnon sopeutumista ilmastonmuutokseen

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus linkittyvät toisiinsa. Ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi ilmasto-ohjelmassa on toimenpiteitä, joilla edistetään luonnon sopeutumista muuttuvaan ilmastoon.

Metsähallitus jatkaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä aktiivisia ennallistamis- ja luonnonhoitotoimia sekä suojelualueilla että monikäyttömetsissä ja kehittää valtion maiden ekologista verkostoa. Lisäksi huolehditaan lajisuojelusta ja torjutaan haitallisia vieraslajeja.

”Tunnistamme lisäksi uusia mahdollisuuksia luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa. Esimerkiksi parannamme pilotoinnin avulla valmiuksiamme hyödyntää luonnonarvomarkkinoita tulevaisuudessa”, Niemelä kertoo.

Varaudumme ilmastonmuutoksen vaikutuksiin omassa toiminnassamme

Ilmasto-ohjelma on laaja kokonaisuus, jonka avulla Metsähallitus myös ennakoi ja varautuu muuttuvaan ilmastoon ja sen vaikutuksiin omassa toiminnassaan.

”Kehitämme toimintaamme ja ennakoimme ilmastonmuutoksen vaikutuksia muun muassa suojelualueiden hoidossa, metsätalouden harjoittamisessa ja valtion maiden kaavoituksessa. Kehittämistyössä hyödynnetään uusinta tutkimustietoa ja digitalisaation mahdollisuuksia”, Niemelä painottaa.

Lisätietoja:

  • Pääjohtaja Juha S. Niemelä, sähköposti: juha.niemela(at)metsa.fi, puh. 050 5003681
  • Vastuullisuuden johtava asiantuntija Tiina Vuoristo, sähköposti: tiina.vuoristo(at)metsa.fi, puh. 040 5425365
  • Viestintäjohtaja Liina Aulin, sähköposti: liina.aulin(at)metsa.fi, puh. 040 7709400
  • Lisätietoa ilmasto-ohjelmasta
  • Tiedote valtion metsien hiilinieluista (julkaistu 13.2.2025)