Monimuotoisuutta tukevat alueet

Metsähallitus on kartoittanut luonnon monimuotoisuutta tukevien alueiden määrää ja sijaintia sen liiketoiminnan hallinnassa olevilla valtion mailla. Kartoituksen tuloksena Metsähallitus on rajannut yhteensä 1,3 miljoonaa hehtaaria alueita, joita se esittää ympäristöministeriölle liitettäväksi osaksi kansainvälistä 30 prosentin oikeudellisen suojelun tavoitetta. Monimuotoisuutta tukevat alueet eli niin sanotut OECM-alueet täydentävät tiukasti suojeltuja luonnonsuojelualuita.

Monimuotoisuutta tukevilla OECM-alueilla tarkoitetaan muita kuin varsinaisia luonnonsuojelualueita. OECM-alueet tukevat YK:n biodiversiteettisopimuksen ja EU:n biodiversiteettistrategian 2030 tavoitetta, jonka mukaan jäsenvaltioiden maa- ja vesialueiden pinta-alasta suojelun piirissä tulisi olla 30 prosenttia, johon sisältyy 10 prosenttia tiukasti eli lakisääteisesti suojeltuja alueita. Tiukasti suojeltujen alueiden rinnalle tulee kehittää muita tehokkaita aluelähtöisiä suojelukeinoja (Other Effective Area-based Conservation Measures, OECM).

Suomessa 10 prosentin tiukan suojelun tavoite on valtakunnan tasolla jo ylitetty. Nyt annettu esitys kasvattaa toteutuessaan Suomen suojelualueina raportoitavaa pinta-alaa yli neljällä prosenttiyksiköllä.

OECM-alueiden hoidossa ja hallinnoinnissa korostuu niillä esiintyvien luontoarvojen pitkäjänteinen turvaaminen. Metsähallituksen OECM-alueet on rajattu tavanomaisen metsätaloustoiminnan ulkopuolelle, mutta niille voidaan kohdentaa luontoarvoja edistäviä ja luonnon monimuotoisuutta lisääviä ennallistamis- ja luonnonhoitotoimenpiteitä.

Valtion mailla yli 1 milj. ha monimuotoisuutta tukevia alueita

Metsähallituksen OECM-aluerajausesitys sisältää yli 1,3 miljoonaa hehtaaria metsätaloustoiminnan ulkopuolelle rajattuja alueita. Pääosa esityksestä on alueita, joiden Metsähallitus katsoo täyttävän monimuotoisuutta tukevien alueiden (OECM) kriteerit, osa taas inventointien myötä tiukkaan suojeluun siirrettäviä alueita.  

Suurin osa kohteista, yli miljoona hehtaaria sijaitsee valtion monikäyttömetsissä. Pinta-alaltaan merkittävimpiä monikäyttömetsien OECM-aluetyyppejä ovat luonnontilaiset ja luonnontilaisen kaltaiset suoekosysteemit, joita on 617 900 hehtaaria (47 prosenttia pinta-alasta) sekä monikäyttömetsien luontokohteet,188 990 hehtaaria (14 prosenttia pinta-alasta).

Esitys sisältää myös maan pohjoisimmassa osassa sijaitsevia, monimuotoisuusarvoiltaan edustavia luontaistalousalueita, joista vastuuministeriöt käyvät osallistavat neuvottelut Saamelaiskäräjien kanssa.

Metsähallitus jatkaa tänä vuonna vanhojen ja luonnontilaisten metsien inventointia monikäyttömetsien kohteilla, joita sijaitsee myös nyt valmistuneessa OECM-alue-esityksessä. Kriteerit täyttävät kohteet esitetään inventointien valmistuttua eduskunnalle siirrettäviksi osaksi tiukasti suojeltua luonnonsuojelualueverkostoa.

Taustalla monivaiheinen valmisteluprosessi

Metsähallituksen esitykseen sisältyvät alueet on valittu monivaiheisen määrittely- ja kartoitusprosessin tuloksena. Monimuotoisuutta tukevien alueiden määrittely ja kartoitus aloitettiin vuonna 2022 Metsähallituksen eri vastuualueiden yhteistyönä ja osana silloisen strategian toimeenpanoa.

Aluetyyppien määrittelyjä ja niiden rajausperusteita käsiteltiin vuosina 2023-2025 eri vaiheissa ympäristöministeriön asettaman OECM-hankkeen ohjausryhmässä ja vuodenvaihteen 2024–2025 molemmin puolin järjestetyissä työpajoissa, jossa oli myös maa- ja metsätalousministeriön sekä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen edustus.

Metsähallituksen hallitus teki päätöksen Metsähallituksen OECM-aluerajausesityksestä toukokuussa 2025. Metsähallituksen hallituksen vahvistama esitys aluerajauksineen luovutetaan ympäristöministeriölle. Ympäristöministeriö arvioi esityksen, ja raportoi hyväksymänsä OECM-alueet kansainvälisiin suojelualuetilastoihin rinnakkaisena prosessina tiukasti suojeltavia alueita koskevien päätösten kanssa.

Lisätietoa