Saimaan kauniit rannat houkuttelevat yhä enemmän matkailijoita ja retkeilijöitä. Samaan aikaan saimaannorppa levittäytyy uudelleen niille alueille, joilta se jo kerran katosi. Otathan siis Saimaalla liikkuessasi norpan huomioon. Tutustu retkikohteeseesi ja sen sääntöihin etukäteen.

Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistot ovat saimaannorpan keskeisimpiä elinalueita ja siksi niissä on voimassa tiettyjä rajoituksia:

Kuljitpa missä hyvänsä, älä roskaa tai metelöi luonnossa.

Norppavesillä liikkuessa tärkein nyrkkisääntö on antaa norpan olla rauhassa. Vedessä saimaannorppa voi olla utelias ja saattaa omaehtoisesti seurata rauhallisesti liikkuvaa venettä tai kanoottia. Älä kuitenkaan lähesty itse norppaa, jos näet sen. Voit tarkkailla sen puuhailuja kaukaa vaikkapa kiikareilla.

Tutustuthan Norppaystävällisen matkailun pelisääntöihin (julkaisut.metsa.fi).

Katso sieltä erityisesti kohdat Toiminta avovesiaikaan ja Toiminta pesintäaikaan kevättalvella. Noudata pelisääntöjä sekä omatoimisesti retkeillessäsi että norppasafareita tarjoavien yritysten palveluita hyödyntäessäsi.

Norppaystävällisen matkailun pelisääntöihin sitoutuneet yritykset tunnistat tästä tunnuksesta:

Piirroskuvassa norppa kivellä, ympärillä teksti pidetään norppa kivellä.

Kiitos, kun toimit vastuullisesti saimaannorpan kotivesillä!

Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Päivitetty viimeksi 1.12.2023