Julkaistu 25.6.2020

Verkkokalastuskielto Saimaalla päättyy 1.7. – Ministeri Mikkonen ja Metsähallitus kehottavat välttämään verkkokalastusta saimaannorppa-alueilla

Metsähallitus ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vetoavat Saimaalla kalastavia välttämään verkkokalastusta norppa-alueilla myös heinäkuussa. Kalastusrajoitusajan päätyttyä kalastus ohutlankaisilla verkoilla on laillista, mutta uhanalaiselle saimaannorpalle edelleen hengenvaarallista. Saimaannorpan tärkeimmät pesimäalueet löytyvät Metsähallituksen verkkosivuilta.

– Vaikka verkkokalastuskielto Saimaalla päättyy kesäkuun loppuun, on riski kuuttien kannalta edelleen suuri. Lauhan talven seurauksena kuutteja löytyi tavallista vähemmän ja tavallista pienempinä. Pesinnän heikon onnistumisen vuoksi kalastuksen norppaystävällisyyteen on tänä kesänä syytä kiinnittää erityisen paljon huomiota. Suosittelen norppaturvallisten pyydysten käyttöä kaikille Saimaalla kalastaville, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Verkkokalastus on saimaannorpan suurin uhka. Sitä tulisi välttää norppien vakituisilla elinalueilla myös heinäkuussa, koska verkkoihin kuolleista saimaannorpista noin 80 prosenttia on alle 24-kiloisia kuutteja. Keskimäärin saimaannorpan poikanen saavuttaa 24 kilon painon elokuussa.

– Verkkokalastuskuolemat aiheutuvat usein inhimillisestä oletuksesta, että verkkokalastuskiellon päätyttyä verkkokalastus Saimaalla olisi vaaratonta kuuttien kannalta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, ministeri Mikkonen toteaa.

Uudet kalastusrajoitukset voimaan ensi vuonna

Nykyiset kalastusrajoitukset ovat voimassa ensi kevääseen saakka. Maa- ja metsätalousministeriö on perustanut laajapohjaisen työryhmän pohjustamaan saimaannorpan suojelemiseksi tarvittavien vuonna 2021 voimaan tulevien kalastussääntöjen valmistelua. Työn yhteydessä järjestetään alueelliset keskustelu- ja kuulemistilaisuudet saimaannorpan esiintymisalueella Punkaharjulla, Puumalassa, Rantasalmella, Rääkkylässä ja Taipalsaaressa. Tilaisuudet oli tarkoitus järjestää toukokuussa, mutta ne siirtyvät elo-syyskuulle koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Tilaisuuksien järjestelyistä vastaavat maakuntien liitot, ja ne ovat kaikille avoimia.

Metsähallitus opastaa Saimaalla kalastavia etsimään tietoa norppien kannalta turvallisesta katiskakalastuksesta.

Lisätietoja

Suojelubiologi Jouni Koskela, Metsähallitus, p. 0400 188 825, jouni.koskela@metsa.fi
Ylitarkastaja Tero Sipilä, Metsähallitus, Luontopalvelut, p. 0400 659 668, tero.sipila@metsa.fi
Ministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. 050 414 1682, riikka.yliluoma@ym.fi