Julkaistu 26.11.2021

Svedjehamnin Bodvattnet runt -reitille valmistui uusi polkusilta ja kalankatselulava

Svdjehamnista lähtevän “Bodvattnet runt” -kierroksen varrella sijaitseva silta puron yli on uusittu. Uudesta polkusillasta hyötyvät niin kävijät kuin kevätkutuiset kalat.

Puinen silta ylittää pienen puron. Sillassa on tukevat kaiteet. Taustalla näkyy lehdettömiä puita ja kaislikkoa syksyn keltaisessa väriloistossa.
Kalasilta ylittää pienen puron, jossa tuhannet kalat nousevat keväällä kudulle. Kuva: Jonna Hagström.

Uudella polkusillalla on monta tarkoitusta. Kasvaneita kävijämääriä palvellaan tukevammalla ja asianmukaisin kaitein varustetulla siltaratkaisulla. Silta palvelee myös kalojenkatselulavana. Kaksi metriä leveässä sillassa on laiturit kummallekin puolelle puroa, joista kalojen liikettä voi tarkkailla.

Puro yhdistää Bodvattnet-kluuvijärven mereen. Purossa käy kuhina erityisesti keväisin, kun tuhansia haukia, ahvenia ja särkiä nousee puroa pitkin kutemaan Bodvattnetiin. Silloin purolla on myös paljon kävijöitä seuraamassa kalojen liikennettä.

”Lava on oiva paikka seurata kutuvaellusta. Näin kalat saavat myös liikkumisrauhan, kun suuret kävijämäärät eivät hypi puron reunoja ja kiviä pitkin katselemaan niitä. Nyt silta on ihmiselle turvallisempi ja kaloille suojaisampi”, projektipäällikkö Jonna Hagström kertoo.

On hyvä muistaa, että esimerkiksi yhden kutuvalmiin ahvennaaraan mukana kulkee monta tuhatta yksilöä, joten kulkurauhan takaaminen on tärkeää. Puroa ympäröivän luonnon kulutus myös vähenee, kun kävijät ohjataan sillalle.

Bodvattnet runt -reitin uusi polkusilta on toteutettu osana Björköstä Panikeen kulkevan luontoreitin kehittämisprojektia. Metsähallitus toteuttaa projektia yhteistyössä maanomistajien, kuntien ja sidosryhmien kanssa. Polkusilta on projektin ensimmäinen isompi edistysaskel. Suunnitteilla on myös jatkaa Bodvattnet runtin esteetöntä reittiä sillalle asti ja esteettömän rampin lisäämistä sillalle. Björkö-Panike-projektin suunnitelman viimeistely jatkuu tämän vuoden loppuun, jonka jälkeen on vuorossa vielä joitain lupaprosesseja. Töitä päästään toteuttamaan vuosien 2022 ja 2023 aikana.