Julkaistu 28.5.2020

Sairaalle saimaannorpalle kehitettiin hoitoaitaus

Metsähallitus kehittää yhdessä muiden viranomaistahojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa sairaana tai vammautuneina tavattujen norppien hoitoa. Nyt valmistui siirrettävä hoitoaitaus, joka voidaan viedä sinne, missä havaitaan sairas tai vammautunut norppa rannalla.

– Aitauksessa norppaa voidaan hoitaa ja sitten vapauttaa, kun se on kuntoutunut, kertoo suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksen Luontopalveluista.

Viime kesänä saimaannorppakannan seurannasta vastaavan Metsähallituksen tietoon tuli useita mökkirantaan ajautuneita huonokuntoisia norppia. Sairaaksi oletettua norppaa ei tule koskettaa eikä häiritä, vaan siitä tulee ilmoittaa norppapuhelimeen 0206 39 5000. Metsähallituksen henkilökunta tai vapaaehtoiset avustajat noutavat sairaiksi epäillyt ja myös kuolleena löydetyt saimaannorpat. Saimaannorppahavainnoista voi ilmoittaa myös sähköpostiin saimaannorppa@metsa.fi.

Norppien käyttäytyminen on yksilöllistä ja avovesiaikaan tervekin norppa voi olla hyvinkin pitkään rannalla lepäämässä tai norppa voi palata samalla lepokivelle useita kertoja päivässä. Etenkin nuori norppa voi olla utelias ja vaikuttaa kesyltä. Jos norppa on rantavedessä tai rannalla, eikä lähietäisyydeltä (noin 5–10 metriä) väistä tai pakene ihmistä, on syytä olettaa sen olevan hoidon tarpeessa.

Selvästi sairasta tai vammautunutta norppaa autetaan yhdessä eläinlääkärien ja muiden viranomaistahojen kanssa luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulain mukaisesti mahdollisimman pikaisesti.