Julkaistu 31.10.2022

Saimaannorppaviestintää livemusiikin ja luontokuvien säestyksellä

Metsähallituksen Luontopalvelujen, Rantasalmen puhallinorkesterin ja Vision Saimaa Photographyn yhteistyönä on valmistunut visuaalinen konserttituotanto Saimaannorppamme. Tuotannossa lähdetään viemään saimaannorpan suojelumyönteistä viestiä musiikin ja luontokuvien voimalla Saimaan rantojen koululaisille ja erilaisiin yleisötapahtumiin. Tuotanto on osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -projektia, joka on käynnissä vuosina 2020–2025.

Soittajat puhaltimet käsissään näyttämöllä. Taustalla on valkokankaalle heijastettu kuva saimaannorpasta.
Norppaorkesteri harjoittelee Rantasalmen musiikki- ja teatterisali Tornadolla. Kuva: Tiina Linsén / Metsähallitus.

Kiertue käynnistyy marraskuussa 2022 ja ensimmäinen konsertti toteutetaan puhallinorkesterin kotiseudulla, Rantasalmen yhtenäiskoulun ja lukion oppilaille. Jatkoa seuraa useammalla lähialueen paikkakunnalla, etupäässä kouluilla. Muunkinlaisia tilaisuuksia on tulossa: esimerkiksi Rantasalmen puhallinorkesterin perinteisessä isänpäiväkonsertissa 11.11. norppaohjelmisto on osana muuta ohjelmaa ja Savonlinnan joulunavauksessa 26.11. norppaorkesteri konsertoi Riihisaaressa.

– Tuotannossa saimaannorpasta kerrottavaan tarinaan yhdistyy niin tunteisiin vetoava kuin vertaiselementti. Koululainen kertoo toiselle koululaiselle saimaannorpan ilon ja murheen hetkistä upeiden luontokuvaesitysten ja musiikin vahvistaessa viestiä, suunnittelija Tiina Linsén Metsähallituksesta iloitsee. – Uskomme, että tunnepitoisesta kokemuksesta jää pysyvä muistijälki. Tämä on meille aivan uudenlainen tapa kertoa norpasta ja tehdä ympäristökasvatusta.

Konserttien musiikista vastaa Rantasalmen puhallinorkesteri, joka on toiminut aktiivisesti alueen musiikki­harras­tuksen hyväksi vuodesta 1979. Eritasoisissa orkestereissa on tällä hetkellä mukana noin 80 soittajaa, lapsia, nuoria ja aikuisia.

– Norppakiertueen konserteissa esiintyy ns. Ihmekvintettikokoonpano, jossa on kulloinkin mukana 10–15 Rantasalmen A-orkesterin soittajaa. Norppateemaiset konsertit tarjoavat soittajille hienon mahdollisuuden esiintyä lukuisissa itäsuomalaisissa tapahtumissa ja kouluissa hyvän asian puolesta, Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistyksen toiminnanjohtaja Petteri Koskikallio kertoo.

Kuvaesityksien takana on pitkän linjan ammattikuvaaja Timo Seppäläinen Vision Saimaa Photographysta. Toimeksianto on osa suurta EU-vetoista Yhteinen saimaannorppamme LIFE -projektia, joka on meneillään vuosina 2020–2025. Projektin päätoteuttaja on Metsähallitus.

Lisätietoja

Tunnukset: Yhteinen saimaannorppamme, Metsähallitus, EU:n Life, Natura 2000 ja Nestorisäätiö.