Julkaistu 5.11.2020

Saimaannorppakannan tarkkaa kokoa ei pystytty arvioimaan

Saimaannorppakannan koko määritellään talvikannan kokona. Talvikanta on kuluvan vuoden tammi-helmikuussa pesineiden norppien määrä. Laskennan perustana on pesälaskennassa havaittujen lumipesien määrä ja jäällä havaitut norpat. Karkea arvio vuoden 2020 kannan koosta on noin 420–430 norppaa.

Suurin osa järvestä on täysin jäätön. Jonkin verran näkyy ihan ohutta jääriitettä.
Jäätilanne Etelä-Saimaalla helmikuun lopussa 2020. Kuva: Ismo Marttinen.

– Talvi 2020 oli erittäin leuto. Saimaa jäätyi hyvin myöhään osin tammikuulla ja normaaleja pesimäkinoksia syntyi vähän. Etenkin virtaisilla alueilla sekä Savonlinnan eteläpuolisella Saimaalla suuri osa norpista talvehti ilman pesää. Pesälaskennan aika jäi jäiden nopean sulamisen vuoksi lyhyeksi, ja vaikeiden olosuhteiden takia läheskään kaikkia norpan pesäpaikkoja ei löydetty”, kertoo suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksen Luontopalveluista. Apukinokset auttoivat talvehtimista, mutta niitäkään ei lumen puuteen vuoksi saatu riittävästi kasattua ja ne sulivat ennen aikojaan. Apukinoksia tehtiin 168, kun tarkoituksena oli kolata yli 300 kinosta.

Etelä-Saimaalla neljäkymmentä vuotta saimaannorppakantaa seurannut WWF:n Ismo Marttinen kertoo jäiden tulleen Etelä-Saimaan suurille selille vasta helmikuun alkupäivinä 5.2. ja jäiden lähteneen jo huhtikuun alussa 4.4. Jääpeitteinen aika oli ennätyksellisen lyhyt. Eteläisellä Saimaalla havaittiin myös yhden kuutin imetys maalla pesälaskenta-aikana.

– Pesiä ja selkeitä jäällä makaavia norppia havaittiin vain 123 kpl. Havaintoaineisto jäi liian suppeaksi tarkan kannan koon määrittämiseen. Hyvään arvion tarvittaisiin noin 450-600 havaintoa, kertoo norppakannan seurannasta vastaava ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta.

Vaikka tarkkaa talvikannan kokoa ei kenttähavaintojen avulla pystytty arvioimaan, oletetaan norppakannan kasvaneen talvesta 2019 noin 15-20 yksilöllä. Karkea arvio perustuu vuoden 2019 kuolleisuus- ja syntyvyystietoihin sekä kannan aiempaan kehitykseen viimeisen kolmen vuoden ajalta. Kuluvan vuoden kannan kehitys arvioidaan vuonna 2021, ensi kevään pesälaskennan ja kenttähavaintojen keruun jälkeen.

Lisätietoja

  • Metsähallitus, Luontopalvelut
    • Suojelubiologi Jouni Koskela, puh. 0400 188 825
    • Ylitarkastaja Tero Sipilä, puh. 0400 659 668
  • WWF Suomi
    • WWF aluevastaava Ismo Marttinen, puh. 050 434 9591
  • Saimaannorppa