Julkaistu 21.2.2022

Saimaannorppa kuoli talviverkkoon Rääkkylässä

Nuori saimaannorppauros löytyi kalaverkkoon hukkuneena viime viikonloppuna. Menehtyneen norpan painoksi arvioitiin 25 kilogrammaa ja pituus kuonosta hännänpäähän oli 90 senttimetriä. Tapahtumapaikkana oli Rääkkylä Pohjois-Saimaalla. Metsähallitus on hakenut kuolleen norpan 21.2. ja lähettänyt sen pakastamattomana edelleen Ruokavirastoon ruumiinavaukseen ja tarkemmin tutkittavaksi. 

Kalastaja ilmoitti tapahtuneesta Metsähallitukselle. Metsähallitus kiittää kalastajaa siitä, että hän teki asianmukaisen ilmoituksen norpan menehtymisestä. Talviverkko oli 5 metriä korkea, 60 metriä pitkä ja verkon solmuväli oli 60 millimetriä ja langanvahvuus 0,17 millimetriä.

Kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista ilmoitettava

Kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan viipymättä Metsähallitukselle puhelimitse numeroon 0206 39 5000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, täytyy varmistaa, etteivät aallot vie sitä mennessään.

Kalastuslain 62 pykälän mukaisesti hylkeen jäämisestä pyydykseen on pyydyksen haltijan viipymättä ilmoitettava Luonnonvarakeskukselle. Pyydykseen jääneestä saimaannorpasta tulisi ilmoittaa suoraan saimaannorpan suojelusta vastaavalle Metsähallitukselle, joka välittää ilmoituksen Luonnonvarakeskukselle.

Lisätietoja:

Miina Auttila, erikoissuunnittelija, Metsähallitus puh. 040 637 6324