Julkaistu 18.8.2023

Saimaannorppa kuoli asetuksen mukaiseen rysään

Metsähallituksen tietoon on tullut, että 7.7.2023 on norppa kuollut Saimaalla rysään. Rysä sijaitsi kalastusrajoitusalueella ja oli asetuksen mukainen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun norpan tiedetään hukkuneen estokalterilla varustettuun pohjarysään. Metsähallitus ei julkaise rysän tarkempaa sijaintitietoa kalastajan henkilöllisyyden suojaamiseksi. Metsähallitus sai tiedon heinäkuussa hukkuneesta norpasta 17.8.2023.  

Kuollut norppa painoi noin 20 kilogrammaa. Norppa löytyi rysän koentasukasta, jonne se oli estokalterista huolimatta joutunut. Estokaltereiden aukkojen leveys oli alle 13 senttimetriä ja korkeus noin 31 senttimetriä. Kyseessä oli 5 metriä korkea pohjarysä, joka on malliltaan Saimaalla yleisesti kaupallisten kalastajien käyttämä.

– Tämä ikävä tapahtuma osoittaa, ettei kyseinen asetuksen mukainen rysä ole täysin turvallinen norpille ja sen edelleen kehittämiseen on tarvetta. On erittäin tärkeää, että tämä tuli tietoon, jotta pyydyksen norppaturvallisuutta voidaan jatkossa parantaa, luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila Metsähallituksesta sanoo.

Kuolleista ja vahingoittuneista norpista tulee ilmoittaa Metsähallitukselle 

Kalastuslain mukaisesti pyydyksen haltijan on ilmoitettava viipymättä saimaannorpan jäämisestä pyydykseen. Myös muista kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan viipymättä Metsähallitukselle puhelimitse numeroon 020 639 5000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, on varmistettava, etteivät aallot vie sitä mennessään.

Lisätietoja: 

Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 040 637 6324.

Saimaannorppa

Ohjeet kuolleesta saimaannorpasta ilmoittamiseen