Julkaistu 3.9.2020

Retkietiketti näkyväksi Pallas–Yllästunturin kansallispuiston ruskaretkeilijöille

Pallas–Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin kansallispuisto, ja sen yhteiskäyttöreitit houkuttelevat tuhansia jalkaisin ja pyöräillen liikkuvia ihailemaan ruskaa. Ruska-aikana vapaaehtoiset Retkietiketti-rangerit maastossa ja kansallispuiston pikkuruisen reittituvan päivystäjät levittävät vastuullisen retkeilyn ilosanomaa Ylläksen päässä kansallispuistoa.

Luonnossa on tilaa kaikille. Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa on satoja kilometrejä yhteiskäyttöreittejä, joilla eri tavoin lihasvoimin liikkuvien kohtaamiset sujuvat pääosin hyvin. Jotta ne sujuisivat entistä paremmin, jalkautuu vilkkaille paikoille maastoon ruska-aikana Retkietiketti-rangereita jututtamaan retkeilijöitä ja kertomaan vastuullisesta retkeilykulttuurista – kuka väistää pyöräilijän ja kävelijän kohdatessa, missä kaikkialla kansallispuistossa saa pyöräillä tai missä saa tehdä tulet ja miten retkeilijät itse voivat toimia alueen luontoa ja muita retkeilijöitä kunnioittaen.

Rangerit ovat Humanistisen ammattikorkeakoulun seikkailukasvatuksen opiskelijoita, Tunturi-Lapin osaamiskeskus Lappian luonto- ja eräopiskelijoita sekä Lapin koulutuskeskus Redun tunturiopasopiskelijoita. Rangerit tunnistaa sinisistä Retkietiketti-paidoista, ja he kulkevat vilkkaimmilla reiteillä. Todennäköisimmin heidät löytää Kukastunturin huipulta tai Kesänkijärven laavulle johtavalta reitiltä. Rangerit ovat liikenteessä 2.–3.9., 7.9., 11.9., 14.9. ja 17.–18.9.

Myös liikuteltavassa ja liikuttavan pienessä Reittituvassa opastetaan luontoon 

Ylläksen matkailualueella päivystetään myös kansallispuiston uudessa, pikkuruisen söpössä, liikuteltavassa reittituvassa kertomassa puiston retkeilymahdollisuuksista. Myös Reittituvasta voi kysellä reittivinkkejä ja tutustua luonnossa liikkumisen etiketteihin.

Kannattaa siis piipahtaa Reittitupaan Kesänkijärven pysäköintialueelle 2.–3.9., Jounin Kaupalle 10.9. tai Sport Resort Ylläkselle 14.9. ja 17.–18.9. klo 9–15 välisenä aikana.

Monin tavoin kansallispuiston luontoon

Tempaus on osa Pallas–Yllästunturin kansallispuiston ja Ylläksen Matkailuyhdistys Ry:n Ylläs ympärivuotiseksi -hankkeen yhteistyötä. Yhdessä halutaan edistää hyvää retkeilykulttuuria alueella.

Maastopyöräilyn noste Ylläksen matkailualueella toi kansallispuiston yhteiskäyttöreiteille paljon uusia kulkijoita. Poikkeuksellinen vuosi on muutenkin saanut meidät lähtemään entistä enemmän luontoon, ja se on näkynyt myös kansallispuistoissa. Suurimmaksi osaksi kaikki on mennyt hyvin, mutta parantamisen varaa on luonnon ja kanssaretkeilijöiden huomioimisessa.

Lisätietoa:

Heidi Siira, erikoissuunnittelija, Metsähallitus, puh. 040 673 7583; sähköposti heidi.siira@metsa.fi

 Mikä on rangeri? Ranger-termi on peräisin Yhdysvalloista. Se on epävirallinen termi luonnon ja retkeilijöiden hyväksi erilaisia töitä Metsähallituksen Luontopalveluissa tekevistä henkilöistä – luontovalvojista, luontokartoittajista, puistomestareista jne.