Julkaistu 15.2.2023

Paimenviikkojen suosio piti pintansa – hakemuksia tuli yli 15 000, Itä-Suomi innosti

Metsähallituksen Paimenviikot on elämyksellinen tapa yhdistää lomailua ja luonnonsuojelua luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Perinneympäristöjen hoito kiinnosti erityisesti Itä-Suomen kohteilla, mutta hakemuksia tuli runsaasti kaikkiin tarjolla oleviin kohteisiin ympäri Suomea.

Tänä vuonna Paimenviikkojen suosio säilyi suurena, vaikka pudotusta vuoden 2022 huippulukemiin tulikin hieman. Metsähallitus sai Paimenviikkojen hakemuksia perinneympäristöjen hoitajiksi yhteensä 15 525 (vuonna 2022 17 859 ) ja hakijoitakin oli yhteensä 2 333 (vuonna 2022 2 645).

– On hienoa nähdä, kuinka paljon elämyksellinen luonnonsuojelu kiinnostaa suomalaisia. Paimenviikot ovat kiehtova mahdollisuus lomailla luonnon monimuotoisuuden keskellä, summaa Paimenviikkojen koordinaattori Leena Hiltunen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Tänä vuonna hakijoilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet voittaa itsellensä paimenloma. Yhteensä Paimenviikkoja arvotaan 185 viikkoa toukokuusta syyskuuhun, kun viime vuonna viikkoja arvottiin 171. Paimenkohteita on yhteensä 15 ympäri Suomen.

Lampaita jonossa lehtipuumetsän reunalla, päät kohti kuvaajaa. taustalla vanhoja hirsirakennuksia, laidunta ja aitaa.
Lampaita Lakkalan tilalla Kolin kansallispuistossa. Kuva: Kirsti Hassinen.

Innokkaasti Itä-Suomeen, myös täysin uusi kokeilu kiinnosti

Eniten Paimenviikkojen hakemuksia tuli Itä-Suomessa sijaitseviin kohteisiin, joiden kärkipäässä ovat Neitvuoren luonnonsuojelualueen Hiidenmaan tila (1 236 hakemusta) sekä Kolin kansallispuiston Seppälän tila (1 216 hakemusta). Peräti viisi suosituinta kohdetta sijaitsi tänä vuonna Itä-Suomessa.

– Itä-Suomen kohteet ovat kiinnostava sekoitus monimuotoista luontoa, hienoja maisemia ja veden läheisyyttä. Kolin kansallispuiston Lakkalan tila saattoi ollakin jo monelle tuttu, kun Yle Luonto järjesti sieltä viime vuonna Lammas-liven, kertoo Metsähallituksen Luontopalvelujen Järvi-Suomen luonnonsuojelupäällikkö Panu Kuokkanen.

Lisää Itä-Suomen paimenkohteista ja perinneympäristöistä voi lukea Kuokkasen blogikirjoituksesta (linkedin).

Tänä vuonna lupaavaa kiinnostusta herätti uudenlainen Paimenviikkojen malli Inarissa, Pielpajärven erämaakirkolla. Erämaakirkon Paimenviikko on paimenelle ilmainen, mutta sisältää muita paimenkohteita enemmän luonnonhoidon töitä sekä retkeilykohteen esittelyä. Tämä uudenlainen Paimenviikkomahdollisuus kiinnosti 872 hakijaa.

Paimenviikot ovat uhanalaisimman luontomme apuna

Paimenviikot on luotu luontoa varten. Paimennuksen tärkein tarkoitus on arvokkaiden perinneympäristöjen hoito. Perinneympäristöt ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme ja tarjoavat elinympäristön suurelle määrälle lajeja, jotka tarvitsevat avointa tilaa.

Paimenten työ on huolehtia siitä, että laiduntavat eläimet saavat vettä ja että niiden yleiskuntoa tarkkaillaan. Suurin työ on lampailla, lehmillä ja hevosilla, jotka laiduntavat kohteilla ja pitävät perinnemaiset avoimina. Ilman paimenia eläinten omistajien pitäisi käydä päivittäin kohteilla tarkistamassa eläinten kunto.

Paimenet osallistuvat merkittävään luonnonsuojelutyöhön. Paimenviikko tarjoaa paimenille virkistäviä elämyksiä, lepoa ja erittäin hyvät retkeilymahdollisuudet.

Paimenviikkojen arvontaan osallistuneet saavat Metsähallitukselta tiedon arvonnan tuloksesta viimeistään maaliskuun puolivälissä. Paimenviikot ovat maksullisia, ja niistä saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon.

Paimenkohteet ja hakemukset:

Neitvuori, Hiidenmaan tila 1236
Kolin kansallispuisto, Seppälän tila 1216
Punkaharjun luonnonsuojelualue, Palovartijan talo 1193
Kolin kansallispuisto, Lakkalan tila 1156
Koloveden kansallispuisto, Huhtiniemen talo 1144
Lemmenjoen kansallispuisto, Kaapin Jounin tila 1115
Utsjoki, Välimaan saamelaistila 1113
Isojärven kansallispuisto, Luutsaaren vuokratupa 1066
Evon retkeilyalue, Onnin maja vuokratupa 1062
Evon retkeilyalue, Mustajärven torppa 1005
Pyhä-Häkin kansallispuisto, Poika-ahon vuokratupa 1000
Inari, Pielpajärven erämaakirkko 872
Oulujärven Ärjänsaari 811
Perämeren kansallispuisto, Kokko 793
Perämeren kansallispuisto, Paimentupa 743

Yhteensä 15 525

Metsähallitus hoitaa valtion luonnonsuojelualueilla perinneympäristöjä yli 5 000 hehtaarin alalla ja monikäyttömetsissä noin sadalla hehtaarilla. Autamme perinnebiotooppien hoidossa yksityisillä suojelualueilla noin 7 000 hehtaarin alalla.

Lisätietoja:

Paimenviikoista valtakunnallisesti: Leena Hiltunen, Paimenviikkojen koordinaattori, Metsähallituksen Luontopalvelut; puh. 0206 39 5270, leena.hiltunen(at)metsa.fi

Panu Kuokkanen, luonnonsuojelupäällikkö, Järvi-Suomen Luontopalvelut: puh. 0400 381 298, panu.kuokkanen(at)metsa.fi

Perinneympäristöjen hoito ja  yhteyshenkilöt Metsähallituksessa

Paimenviikkojen verkkosivu (luontoon.fi)