Julkaistu 20.3.2024

Nuori saimaannorppa hukkui kalaverkkoon Pihlajavedellä Savonlinnassa

Nuori saimaannorppa menehtyi kalaverkkoihin Pihlajavedellä tiistaina 19.3. Pihlajavedeltä löytynyt yksilö oli tänä vuonna toinen Metsähallituksen tietoon tullut kalanpyydyksiin kuollut saimaannorppa. Pyydyksen omistaja ilmoitti norppakuolemasta Metsähallitukselle, ja kalaverkot olivat asetuksen mukaiset.

Saimaannorppanaaras painoi 28 kilogrammaa ja on todennäköisesti syntynyt viime keväänä.

Kalaverkko oli viisi metriä korkea ja pituudeltaan 60 metriä. Talviverkko oli ohutlankainen ja solmuväliltään 55-millimetrinen verkko.

Kuollut saimaannorppa lumella, kuonon kohdalla lumella verta.
Menehtynyt saimaannorppa 19.3.2024. Kuva: Riikka Alakoski. Kuvan julkaisuoikeus vain tämän uutisen yhteydessä.

– Kalaverkot ovat saimaannorpille vaarallisia ympäri vuoden. Verkko oli asetuksen mukainen ja pyydyksen omistaja teki kalastuslain velvoittaman ilmoituksen pyydykseen jääneestä saimaannorpasta Metsähallitukselle, sanoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksen Luontopalveluista.

Lisää tietoa saimaannorppien verkkokuolleisuudesta löytyy Norppatilanne-palvelun Verkkokuolemat-osiosta.

Kuollut saimaannorppa toimitetaan Metsähallitukselta edelleen Ruokavirastoon ruumiinavaukseen. Saimaannorppien ruumiinavausten avulla seurataan norppakannan terveyttä, selvitetään kuolinsyitä ja kerätään näytteitä tutkimuskäyttöön.

Kuolleista ja vahingoittuneista norpista tulee ilmoittaa Metsähallitukselle

Kalastuslain mukaisesti pyydyksen haltijan on ilmoitettava viipymättä saimaannorpan jäämisestä pyydykseen. Myös muista kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan viipymättä Metsähallitukselle puhelimitse numeroon 0206 39 5000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, on varmistettava, etteivät aallot vie sitä mennessään.

Lisätietoja:

Riikka Alakoski, luonnonsuojelun erityisasiantuntija, puh. 040 5307241, riikka.alakoski@metsa.fi