Julkaistu 11.9.2023

Nuori naarasnorppa hukkui kuhaverkkoon Suur-Saimaalla

Saimaannorppa kuoli 10.9.2023 kuhaverkkoon Suur-Saimaalla. Pyydykseen hukkunut nuori naarasnorppa painoi noin 31 kilogrammaa ja sen pituus oli 101 senttimetriä. Ruho toimitetaan tuoreena Ruokavirastoon ruumiinavaukseen.

Norppa makailee osittain pystyasennossa rannan lähellä olevalla laakealla kivellä.
Saimaannorppa. Kuva: Riikka Alakoski / Metsähallitus.

Verkko oli noin 16 metrin syvyydessä ja sen korkeus oli 8 metriä, pituus 60 metriä ja verkkojadan pituus oli 240 metriä. Molemmista päistä ankkuroidun verkon solmuväli oli 60 millimetriä ja langan paksuus 0,17 millimetriä.  Ruho sijaitsi verkkojadan keskellä ja se oli kiinni vain verkossa eli verkon paulat eivät olleet norpan ympärillä. Pyydys sijaitsi kalastusrajoitusalueella ja se oli asetuksen mukainen.

Kyseessä oli seitsemäs tänä vuonna Metsähallituksen tietoon tullut kalanpyydykseen kuollut norppa.

“Verkot ovat norpille vaarallisia myös verkkokalastuskiellon päätyttyä”, muistuttaa luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksesta.

Kuolleista ja vahingoittuneista norpista tulee ilmoittaa Metsähallitukselle

Kalastuslain mukaisesti pyydyksen haltijan on ilmoitettava viipymättä saimaannorpan jäämisestä pyydykseen. Myös muista kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan viipymättä Metsähallitukselle puhelimitse numeroon 0206395000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, täytyy varmistaa, etteivät aallot vie sitä mennessään.

Lisätietoja