Julkaistu 30.12.2020

Lähes 700 vauvaa aloittaa elonpolkunsa luontolahja mukanaan

Yksi koronavuoden positiivisia lieveilmiöitä oli suomalaisten ennennäkemätön ryntäys luontoon. Kainuun uudessa keskussairaalassa luontoon on kannustettu synnytyssalilta lähtien. Tänä vuonna Kainuun keskussairaalan ja Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteisessä kampanjassa on luovutettu kaikille vuonna 2020 Kainuussa syntyneille vauvoille luontolahja.

Vielä muutama hetki jäljellä vuotta 2020 ja tähän mennessä jo 664 Kainuun keskussairaalassa syntynyttä vauvaa on lähtenyt kotimatkalle luontolahjan kanssa. Metsähallituksen Luontopalvelujen ja sairaalan yhteistempauksessa lahjoitettiin jokaiselle Kainuun keskussairaalassa vuonna 2020 syntyvälle vauvalle ensikuksa. Perheille on annettu myös kutsukortti luontoon, jossa kerrotaan luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista.

– Perheet ovat olleet ilahtuneita ja yllättyneitä luontolahjasta. Tämä on ollut erilainen lahja kuin vaikkapa perinteisemmät villasukat. Luontolahjan on myös koettu sopivan hienosti Kainuuseen ja tänne meidän sairaalaan, jossa luonto on esillä sisustuksessakin, kertoo kätilö Anne Kemppainen.

Vastasyntynyt lapsi peitteeseen käärittynä, peitteen päällä juomamuki
Tapaninpäivän tulokas 2020 on saanut lahjakuksan. Kuva: Anne Kemppainen.

Ilahduttavan moni pieni on saanut oman kuksansa, sillä Kainuun keskussairaalan synnytysmäärät ovat nousseet tänä vuonna noin 20 % verrattuna viime vuoteen. Reilu kolmasosa Kainuussa synnyttävistä perheistä tulee Kainuun ulkopuolelta.

Kainuun neuvolat ovat tukeneet kuksakampanjaa tuomalla luontoteemaa esille monin tavoin. Neuvoloissa on ollut muun muassa luontokuvanäyttelyitä, esitteitä paikallisista retkikohteista, ja luonto voimavarana on nostettu esille asiakaskäynneillä. Kainuun neuvolat aikovat pitää luontoaiheita esillä myös tulevana vuonna.

– Pikku kuksia on myös hiukan jäljellä, joten ainakin alkuvuoden vauvat saavat vielä oman luontolahjan, kätilö Anne Kemppainen lupaa.

Keskussairaalan arjessa luonnon terveysvaikutuksia tuodaan esille tulevaisuudessa muun muassa sairaalan välittömään läheisyyteen suunnitteilla olevan luontopolun avulla.

Kainuun uutta keskussairaalaa on sisustettu luontoaiheisella taiteella. Yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Eräpalvelujen kanssa odotustiloihin on toteutettu karttanäkymiä, joissa tuodaan esille alueen retki- ja eräilykohteita. Luontosisältöjen toivotaan lisäävän hyvinvointia sairaalan seinien sisällä ja vahvistavan asiakkaiden luontosuhdetta myös sairaalan ulkopuolella.

Metsähallituksen Luontopalveluilla ja Eräpalveluilla on vuoteen 2025 ulottuva terveyden edistämisen ohjelma, jonka tavoitteena on yhteistyössä kumppaneiden kanssa innostaa ihmiset liikkumaan ja oleilemaan luonnossa useammin ja pidempään.

Lisätietoja ensikuksa-kampanjasta:

Kätilö Anne Kemppainen, Kainuun keskussairaala, anne.mar.kemppainen@kainuu.fi, p. 044 5798888