Julkaistu 9.9.2022

Kolin kansallispuiston Mattilan tilalle etsitään uutta vuokralaista

Metsähallitus etsii uutta vuokralaista Mattilan tilalle. Mattila on mansardikattoinen, kartanohenkinen tila Kolin kylän tuntumassa sekä kansallispuiston kulttuurimaiseman sydämessä. Mattila sijaitsee keskeisimpien retkeilyreittien äärellä. Toiminnan tulee olla Kolin kansallispuiston toimintaa tukevaa ja kestävän luontomatkailun periaatteiden mukaista.

Metsähallitus vuokraa Mattilan ympärivuotisesti. Talossa on noin 250 hyötyneliötä. Alakerrassa on iso tupa, kotikeittiötasoinen keittiö, kaksi majoituskammaria sekä kaksi sisäänkäyntiä. Yläkerrassa on kolme majoitushuonetta, pesutila ja asiakaskeittiö. Lisäksi pihapiirissä on sähköistetty ulkokäymälä, sähköistetty luhtiaitta, puulämmitteinen pihasauna, puuvaja ja nuotiopaikka. Käyttövesi tulee omasta kaivosta. Huoltoajoon ja asiakkaille tarkoitettu tieyhteys kulkee Ollilan tilan kautta.

Mattilan päärakennus lämpiää puulla ja sähköllä ja rakennuksessa on kolme toimivaa tulisijaa. Vuotuinen sähkönkulutus on n. 25 000 kW. Tuvassa on ilmalämpöpumppu, minkä lisäksi tupa lämpenee leivinuunilla. Keittiötä ja alakerran kammareita lämmitetään kaakeliuuneilla. Vuokralainen vastaa kaikista ylläpitokustannuksista.

Kohteen vuokraamisesta kiinnostuneet voivat tutustua Mattilaan 12.9., 26.9. ja 3.10. ilmoittautumalla vähintään kaksi vuorokautta ennen vierailupäivää osoitteeseen kolinkeidas@gmail.com.

Kiinnostuneita pyydetään jättämään liiketoimintasuunnitelma ja vuokratarjous jatkoneuvotteluja varten 16.10.2022 mennessä joko postitse osoitteeseen Metsähallitus, Akselinkatu 8, 57170 Savonlinna, kuoreen merkintä Mattila, tai sähköisesti: raisa.tiilikainen@metsa.fi

Mattilan nykyiset yrittäjät uusiin tehtäviin

Mattilan tilalla seitsemän vuotta toimineet Kolin Keitaan yrittäjät Marianne Ruhanen ja Joona Sarisalmi siirtyvät syksyn aikana toisiin tehtäviin. Ruhanen ja Sarisalmi etsivät jatkajaa myös omalle yritykselleen.

– Olemme saaneet luoda omannäköistä yritystoimintaa uskomattoman tunnelmallisessa paikassa, Kolin kansallispuistossa, kauniiden kuusimetsien kainalossa. Tänä kesänä juhannuksen ja elokuun lopun välisenä aikana majatalossa ja kesäkahvilassa vieraili noin 1500–2000 asiakasta. Asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi kotimaisia turisteja, mutta tänä kesänä myös ulkomaalaiset ovat palanneet Kolin kansallispuistoon. Kansallispuistokävijöiden lisäksi Mattilassa ovat vierailleet työyhteisöjen ryhmät ja kokousasiakkaat, kirjailijaresidenssimajoittujat sekä retriitti- ja kurssiasiakkaat. Asiakkaiden palaute majatalomme toiminnasta vuosien varrella on ollut erittäin myönteistä ja tyytyväistä, ja siksi onkin haikeaa luopua tästä yritystoiminnasta, yrittäjä Marianne Ruhanen sanoo.

Mattilan tila sopii majoitus- ja kahvilatoimintaan, hyvinvointipalveluihin sekä retriitti- ja residenssitoimintaan.

– Kehitettävää löytyy edelleen, vaikka paljon olemmekin toimintaa kehittäneet viimeisten vuosien aikana – viimeisimpänä isoimpana muutoksena alkuperäisen luhtiaitan majoitushuoneiden remontointi ja sähköistäminen. Työntekijöitä meillä on ollut sesongista riippuen 1–3, ja lisäksi apuna on ollut useita vapaaehtoisia vuosien varrella. Varauksia tulee niin suoraan nettisivujemme kuin Booking.com:in kautta, ja näkyvyyttä on monilla muillakin nettialustoilla. Olen mielelläni opastamassa uusia yrittäjiä alkuun, ja jos sopiva kemia syntyy, niin mikä ettei jonkinlaisia tulevaisuuden yhteistyökuvioita voida kehitellä, Marianne Ruhanen kertoo.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Raisa Tiilikainen, puh. 0206 39 5294 tai 040 754 1449, arkisin klo 14–16
Yrittäjä Marianne Ruhanen, puh. 040 8650 466, arkisin klo 14–18

Tutustu Mattilan tilaan, Kolin Keitaaseen ja Metsähallituksen kestävän matkailun periaatteisiin:
Kolin Keidas (kolinkeidas.com)
Mattilan tila (luontoon.fi)
Kolin kansallispuisto (luontoon.fi)
Metsähallituksen kestävän matkailun periaatteet