Julkaistu 20.11.2020

Kohtaaminen korpikolvan kanssa – uhanalainen kovakuoriainen on mainio satukirjan sankari

Mitä kertomisen aihetta on korpikolvan ahtaassa elämässä kuusen puun ja kuoren välissä? Paljonkin, sillä pienen hyönteisen elinympäristöstä ja elämästä saa aikaiseksi suuren kertomuksen. Tuore satukirja Minne menet korpikolva on opiskelija Antti Savolaisen kirjoittama kiehtova satu uhanalaisen kovakuoriaisen elinympäristöstä, elämästä ja ihmisen luontosuhteesta.

Monen vanhoissa metsissä elävän eläinlajin tilanne on tukala: elämiseen sopivaa ympäristöä ravintoineen ja suojineen on yhä vähemmän. Näihin lajeihin kuuluu esimerkiksi korpikolva (Pytho kolwensis), joka tarvitsee elämiseen paljon vanhoja, suurikokoisia lahonneita kuusenrunkoja.

Mitä korpikolva kertoisi, jos se saisi suunvuoron? Kuopiolainen Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelija Antti Savolainen kirjoitti satukirjan, jossa korpikolva pääsee ääneen. Minne menet korpikolva on satukirja, jonka voi lukea verkossa veloituksetta. Kirja on tehty osana Metsähallituksen vetämää Beetles LIFE -luonnonsuojeluhanketta.

Inspiraationa kuopiolainen lähimetsä

Kirjan tarinan ydin on siinä, tarvitseeko Suomi enemmän uusia lähiöitä vai lähimetsiä. Savolainen pohtii kirjassaan myös sitä, kuinka ihmisten luontosuhde ylipäätään rakentuu ja miten sitä voisi syventää. Satukirjan tavoite on tuoda esille myös ekosysteemien haurautta sekä pienten eläinten suurta merkitystä isossa kokonaisuudessa. Oppaana aidompaan luontosuhdekokemukseen toimi lähimetsässä asuva hyvin uhanalainen korpikolva.

Vaikutteet kirjan miljööseen on otettu Kuopion alueen lähiluonnosta, ja uusi satukirjailija haluaakin tehdä kirjallaan kunniaa kaupunkialueen metsille sekä huomauttaa päättäjiä siitä, että näitä metsiä kannattaisi vaalia viimeiseen saakka

Metsäleikkejä kuin ennen vanhaan – satukirjaa varten osallistettiin ikäihmisiä

Savolainen osallisti satukirjansa suunnitteluun mukaan Runnin Kartanonmäen Mirjalan hoitokodin ikäihmiset.  Heiltä kysyttiin lapsuuden muistoja: kun lapsena oli aikaa leikkiä, mitä lähimetsässä silloin leikittiin?

– Vastaus oli, että ihan samoja leikkejä, mitä metsissä voi leikkiä myös tänä päivänä, kirjailija Antti Savolainen kertoo.

Kirjan kuvituksen sekä muun graafisen toteutuksen on tehnyt kuopiolainen Noora Launonen. Satukirja on julkaistu ilmaisena verkkoversiona Beetles LIFE -hankkeen verkkosivuilla. Yhteistyössä on ollut mukana Kustannus Mäntypuro, ja kirjasta on tehty myös pieni painoserä, jota on jaettu ympäristökasvattajille tukemaan valtakunnallista ympäristökasvatusta.

Noora Launosen kuvitusta Antti Savolaisen teokseen Minne menet, korpikolva?

Antti Savolainen opiskelee yhteisöpedagogiksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Luontokasvatus, kuten lapsille suunnattu satukirja, on tärkeä osa Beetles LIFE -hanketta, jossa Humak ja Metsähallitus ovat hankekumppaneita. Luonnonsuojelussa harvemmin kiinnitetään huomiota yksinomaan hyönteisiin.

– Hankkeen kahdeksan kohdehyönteistä ovat erinomaisia luonnon indikaattoreita: kun lajeilla menee hyvin, myös niiden elinympäristöllä menee hyvin. Näiden lajien suojelu auttaa satoja, jopa tuhansia, muita metsäluonnon lajeja, kertoo Beetles LIFE -hankkeen projektipäällikkö Raisa Tiilikainen Metsähallituksesta.

Beetles LIFE on pääosin Euroopan unionin rahoittama uhanalaisten hyönteisten suojeluhanke, jonka tavoite on turvata harvinaiseksi käyviä elinympäristöjä.

Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai EASME ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Lisätietoja 

Antti Savolainen, antti.savolainen@humak.fi, puh. 040 568 7598

BeetlesLife -hankkeen osalta

  • BeetlesLife hankkeen projektipäällikkö: Raisa Tiilikainen, raisa.tiilikainen@metsa.fi, 040 754 1449

Humakin puolesta: Antti Pelttari: antti.pelttari@humak.fi, 040 034 9215