Julkaistu 20.9.2023

Jälleen yksi saimaannorpan kuutti menehtyi verkkoon

Saimaannorpan hyväkuntoinen uroskuutti kuoli 19.9.2023 kuhaverkkoon Pihlajavedellä Savonlinnassa. Tämä oli jo kuudes Metsähallituksen tietoon tullut verkkoon kuollut saimaannorppa tänä vuonna. Metsähallitus muistuttaa, että kaikki verkot ovat vaara saimaannorpalle ympäri vuoden.

Saimaannorpan kuutti kieriytyneen kuhaverkon sisällä.
Nuori urosnorppa oli sotkeutunut pahasti verkkoon. Molemmat paulat olivat kuutin ympärillä ja ruho oli niin tiukassa paketissa, että takaräpylätkin olivat rutussa.  Kuva: Riikka Alakoski.

Pyydykseen hukkunut saimaannorppa oli tänä vuonna syntynyt hyväkuntoinen uroskuutti, joka painoi noin 23 kilogrammaa ja sen pituus oli 90 senttimetriä. Norpan ruho oli kiinni verkon päässä ja se oli pyörinyt molempien paulojen ympäri. Liitetiedostossa on kuva kuutista verkkoon sotkeutuneena.

Verkko sijaitsi kalastusrajoitusalueella. Se oli ankkuroitu vain rannan puoleisesta päästä. Kalastuslakia täsmentävän asetuksen mukaan verkko pitää saimaannorpan keskeisillä elinalueilla ankkuroida molemmista päistä avoveden aikana, joten verkko ei ollut säädösten mukainen (verkon tekniset tiedot ovat alla).

“Kalastajalla on vastuu selvittää voimassa olevat rajoitukset,” muistuttaa Metsähallituksen erätarkastaja Paavo Väisänen. Voimassa olevat rajoitukset voi tarkistaa osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

“On tärkeä ymmärtää, että tilastojen mukaan kaikki verkot, myös asetuksen mukaiset, ovat norpalle vaarallisia,” luonnonsuojelun eritysasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksesta huomauttaa. 

Metsähallitus vastaa saimaannorpan kannanseurannasta ja suuresta osasta suojelutoimia. Tänä vuonna Metsähallituksen tietoon on tullut kahdeksan pyydyskuollutta norppaa, joista kuusi verkkoon hukkuneita. Näistä kaksi on havaittu sattumalta kellumassa pyydyksessä eli kaikki pyydyskuolemat eivät tule kannanseurannan tietoon. Edellisen asetuskauden aikana 2016–2021 tietoon tuli keskimäärin 5–6 pyydyskuollutta saimaannorppaa vuosittain.

Nykyinen viisivuotinen valtioneuvoston kalastusrajoitusasetus saimaannorpan suojelemiseksi tuli voimaan 8.5.2021. Tähän mennessä asetuskaudella on tullut tietoon 10 verkkoihin jäänyttä norppaa, joista tämä oli ensimmäinen kalastajan ilmoittama verkko, joka ei ollut ankkuroitu molemmista päistä.

Kuolleista ja vahingoittuneista norpista tulee ilmoittaa Metsähallitukselle

Kalastuslain mukaisesti pyydyksen haltijan on ilmoitettava viipymättä saimaannorpan jäämisestä pyydykseen. Myös muista kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan viipymättä Metsähallitukselle puhelimitse numeroon 0206 39 5000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, täytyy varmistaa, etteivät aallot vie sitä mennessään.  

Kyseisestä pyydyksestä

Kyseisen saimaannorpan kuoleman aiheuttaneen verkon korkeus oli kolme metriä ja pituus 60 metriä. Verkon solmuväli oli 50 millimetriä ja langan paksuus 0,17 millimetriä. Se oli ankkuroitu vain toisesta päästä. Ruho on pakastettu, ja se toimitetaan myöhemmin syksyllä Ruokavirastoon ruumiinavaukseen.

Lisätietoja