Julkaistu 23.1.2023

Lomailu auttaa Suomen uhanalaisimpia elinympäristöjä – haku Metsähallituksen Paimenviikoille 2023 alkaa

Metsähallituksen Paimenviikkojen haku vuodelle 2023 avautuu tänään maanantaina klo 12 ja on käynnissä viikon. Paimenkohteita on tarjolla 15 eri puolilla Suomea. Paimenviikot ovat ikimuistoinen tapa auttaa Suomen uhanalaisinta luontoa eli perinneympäristöjä.

Haku vuoden 2023 suosittuihin lomaviikkoihin luonnon monimuotoisuuden keskelle aukeaa luontoon.fi-verkkosivuilla maanantaina 23.1.2023 klo 12 ja jatkuu viikon maanantaihin 30.1.2023 klo 12 asti.

Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana. Kaikille hakijoille ilmoitetaan arvonnan tulokset viimeistään maaliskuun puoliväliin mennessä.

Paimenviikolla ennättää rentoutua ja retkeillä

Paimenviikot ovat maksullisia, ja niitä arvotaan yhteensä 185 kappaletta toukokuusta syyskuuhun. Tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Paimenilta ei vaadita aiempaa kokemusta. Kohteesta riippuen paimennettavat eläimet ovat joko lampaita, lehmiä tai hevosia.

– Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta toiselle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, kertoo asiakasneuvoja Leena Hiltunen Metsähallituksesta.

Paimenten vastuilta jää hyvin aikaa tehdä retkiä lähiseudulle. Paimenkohteen majoitustilasta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös esimerkiksi perheen tai ystävän seurakseen.

Laidunnus on uhanalaisimman luontomme elinehto

Paimenviikot ovat upea mahdollisuus osallistua luonnon monimuotoisuuden ylläpitoon. Paimenkohteet sijaitsevat Punkaharjua lukuun ottamatta perinneympäristöillä, joilla on ollut pitkään laidunnusta.

Paimenkohteilla laiduneläimet pitävät huolen siitä, että alueet eivät kasva umpeen. Eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa pärjääviä kasveja, mikä antaa harvinaisemmille niittykasveille mahdollisuuksia kasvamiseen.

Perinneympäristöt vaativat jatkuvaa hoitoa, jotta ne pysyvät avoimina. Vuonna 2018 julkaistun luontotyyppien uhanalaisuusarvion mukaan perinneympäristöt, kuten metsälaitumet ja niityt, ovat Suomen uhanalaisinta luontoa.

– Perinneympäristöjen merkitys luonnon monimuotoisuudelle on erittäin tärkeä: joka neljäs Suomen uhanalaisista lajeista on täysin riippuvainen perinneympäristöistä, summaa luonnonsuojelun erityisasiantuntija Katja Raatikainen Metsähallituksesta.

Elämyksellinen luonnonsuojelu kiinnostaa suomalaisia, sillä lomailu luonnon monimuotoisuuden keitaissa Paimenviikoilla on jo pitkään ollut suosittua. Paimenviikkojen historian suurin suosio koettiin vuonna 2022, kun Paimenviikoille tehtiin yli 17 000 hakemusta ja hakijoita oli yli 2 600.

Seuraa ohjeita ja hae Paimenviikkoja: luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot.

Lisätietoja:  

Paimenviikoista: Leena Hiltunen, asiakasneuvoja, Metsähallituksen Luontopalvelut, etunimi.sukunimi@metsa.fi, +358 40 581 3930

Perinneympäristöjen luonnonhoidosta: Katja Raatikainen, luonnonsuojelun erityisasiantuntija, Metsähallituksen Luontopalvelut, etunimi.sukunimi@metsa.fi, +358 40 354 0512