Julkaistu 28.12.2022

Yli 500 luonnossa liikkujan toimintaan puututtiin

Metsähallituksen erävalvonta on ensimmäistä kertaa seurannut työnsä tuloksia reaaliaikaisesti koko vuoden. Uusi järjestelmä paljastaa, että 368 henkilöä rikkoi lakia luonnossa liikkuessaan ja 169 henkilöä narahti tarvittavien lupien puutteesta.

Tiedot ovat järjestelmästä saatuja ennakkotietoja, jotka varmistetaan alkuvuonna. Lisäksi kaikki loppuvuoden tarkastukset eivät välttämättä ole vielä päivittyneet. Lopullinen rikkeiden määrä voi siis olla ilmoitettua korkeampi.

Mies talvella ulkona metsässä pitelee asetta kämmenellä ja katsoo sen tähtäintä, yllään huomioliivi, jossa nimi ja titteli. Toinen mies hänen vieressään katsoo asetta.
Erätarkastaja Jani Suua tarkastaa metsästäjän aseen ja tarvittavat luvat. Kuva: Katri Lehtola / Keksi.

Erätarkastajat ja valvojat tarkastivat valtion alueilla noin 10 000 luonnossa liikkunutta kulkijaa vuoden 2022 aikana. Heistä suurin osa oli kalastajia ja metsästäjiä, mutta erävalvonta tarkasti myös retkeilijöitä ja valvoi maastoliikennettä.

Yli sata tapausta johti sakkovaatimuksiin, 44 rikesakkoon ja 42:sta kirjattiin rikosilmoitus. Muut selvisivät huomautuksella.

– Erävalvonnan tarve kasvaa jatkuvasti. Metsästyksen, kalastuksen ja retkeilyn suosio on lisääntynyt viime vuosina selvästi, eivätkä kaikki muista hankkia tarvittavia lupia tai käyttäytyä vastuullisesti, erätalousjohtaja Jukka Bisi sanoo.

Erävalvonta oli jälleen vilkkaimmillaan kesällä ja syksyllä, jolloin eränkävijöitä ja muita luonnossa liikkujia tarkastettiin kuukausittain tuhatkunta. Kesällä erävalvontaa pitävät kiireisenä kalastajat ja retkeilijät, syksyllä metsästäjät. Erävalvonta tarkasti noin 3 100 kalastajaa tai heidän pyydyksiään ja 3 500 metsästäjää.

Tarkemmat tiedot valvonnassa paljastuneista uusista ilmiöistä kerätään vuosittaiseen erävalvontaraporttiin, joka julkaistaan alkuvuonna 2023. Lisätietoja

Alueelliset erätarkastajat (Eräluvat.fi)

Edellisten vuosien erävalvontaraportit (Eräluvat.fi) 

Erätalousjohtaja Jukka Bisi, Metsähallitus, 040 537 0993

Erätalouspäällikkö, Jussi Viitanen, Metsähallitus, 040 628 3017

Viestintäpäällikkö Aku Ahlholm, Metsähallitus, 040 481 4890

Kuvat: Katri Lehtola / Keksi. Erätarkastaja Jani Suua tarkastaa metsästäjän aseen ja tarvittavat luvat.