Julkaistu 26.4.2024

Yhteistyössä pörriäisten hyväksi – Metsähallituksen ja Myllärin Pajan yhteistyöllä valmistettiin satoja hyönteishotelleja

Pölyttäjähyönteisten määrä on laskussa, mikä on vakava uhka niin luonnon monimuotoisuudelle kuin monipuoliselle ruokatuotannollekin. Metsähallitus Metsätalous Oy on osana metsätalouden monikäyttömetsien luonnonhoito- ja monimuotoisuustyötään toteuttanut hyönteishotellikampanjan yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen Myllärin Pajan kanssa.

Metsähallitus on tilannut Myllärin Pajalta hyönteishotelleja, joiden avulla voidaan lisätä hyönteisille elintärkeitä pesäpaikkoja ja sen myötä tukea luonnon monimuotoisuutta. Rovaniemellä toimiva Myllärin Paja tarjoaa monipuolista päiväaikaista toimintaa erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille ja autismin kirjon asiakkaille vahvistaen asiakkaan omia voimavaroja ja vuorovaikutustaitoja. Valtion monikäyttömetsistä toimitetut tukit ovat muuntautuneet hyönteishotelleiksi Myllärin Pajan asiakkaiden käsissä.

Myllärin paja haluaa tarjota asiakkailleen virikkeellisistä päivätoimintaa. Hyönteishotellien tekeminen on ollut juuri sellaista, koska siinä asiakkaat ovat saaneet tehdä asioita luonnonmateriaaleista. Myllärin paja noudattaa Green Care -toimintaa, joka liittyy luontoon ja maaseutuympäristöön ja jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua.

“Hyönteishotelleja on tehty tammikuun 2024 alusta, ja niitä on syntynyt 400–500 kappaletta. Asiakkaat ovat osallistuneet tekemiseen kukin omien vahvuuksiensa mukaan ja saaneet laittaa oman puumerkkinsä hyönteishotellin pohjaan. Tekeminen on ollut mielekästä ja siitä on nautittu”, kertoo viriketoiminnan ohjaaja Jani Fofonoff Myllärin pajalta.

Vappupörriäiset-tilaisuudesta tietoa ja oma hyönteishotelli

Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä järjestetään maksuton Pilke Café -tilaisuus 2.5. klo 17–18. Tilaisuudessa jaetaan tietoa luonnon monimuotoisuuteen ja pölyttäjähyönteisiin liittyvistä asioista.

Vappupörriäiset-nimellä kulkevassa tilaisuudessa Metsähallituksen asiantuntijat kertovat muun muassa pörriäisten tärkeydestä, hyönteishotellien sijoittamisesta ja huollosta sekä Metsähallitus Metsätalous Oy:n tekemästä luonnonhoitotyöstä. Tavattavissa on myös hyönteishotellien valmistajia ja viriketoiminnan ohjaajia Myllärin Pajalta.

Jokaisella on mahdollisuus auttaa pörriäisiä, ja Vappupörriäis-tapahtuman vieraille se on tehty erityisen helpoksi: kävijät saavat tilaisuudesta mukaansa oman Myllärin Pajalla valmistetun hyönteishotellin, jonka voi ripustaa omalle maalle tai valtion monikäyttömetsään. Jokainen hyönteishotelli on tekijänsä signeeraama.

Pilke Cafét ovat Metsähallituksen Tiedekeskus Pilkkeen järjestämiä kaikille avoimia ja maksuttomia tilaisuuksia. Aiheet käsittelevät Pilkkeen ja Metsähallituksen teemojen mukaisesti luontoa, metsien kestävää käyttöä ja biotaloutta. Vappupörriäiset-tilaisuudessa on asiantuntijan pitämä esitys, vapaata keskustelua sekä sima- ja munkkitarjoilu. Myös median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita.

Pilke Café – Vappupörriäiset

2.5.2024 klo 17–18
Tiedekeskus Pilke
Ounasjoentie 6, 96200 Rovaniemi
Vapaa pääsy

Lisätietoja:

Ella Tikkala, viestinnän asiantuntija
Metsähallitus Metsätalous Oy
ella.tikkala(at)metsa.fi
0403563783