Julkaistu 6.6.2023

Vapapäivä kutsuu lapset ja nuoret kalaan 10. kesäkuuta – maksuttomia kalastuskohteita Sodankylästä Saloon

Metsähallituksen ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Vapapäivä-tapahtuma järjestetään tulevana lauantaina yli 30 kalastuskohteella ympäri Suomen. Tapahtumaan osallistuu vuosittain noin tuhat nuorta kalastajaa. Ruunaan Neitikoski on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana opastettuna kohteena.

Opastettuja Vapapäivä-tapahtumia järjestetään yhteensä 12 kohteella. Pohjoisin tapahtuma järjestetään Luostolla, Sodankylässä, ja eteläisin Teijon kansallispuistossa Salossa. Opastetuilla kohteilla kalastaminen on maksutonta kaikille alle 18-vuotiaille kello 10–15. Paikalla on Suomen Vapaa-ajankalastajien ohjaajia, jotka neuvovat kalastamisessa.

– Tapahtumaan voi hyvin tulla, vaikkei kalastamisesta olisi minkäänlaista aiempaa kokemusta. Ohjaajat kyllä auttavat tarvittaessa alkuun, kalatalousasiantuntija Janne Rautanen Suomen Vapaa-ajankalastajista sanoo.

Vapapäivä-tapahtumalla on oma, vuonna 2020 lanseerattu nimikkouistin, jota valmistaa Kuusamon Uistin. Uistinta ei myydä kaupoissa, vaan sen voi saada omakseen osallistumalla opastettuun Vapapäivä-tapahtumaan.

Opastettujen kohteiden lisäksi lauantaina voi kalastaa 21 omatoimikohteella. Näillä kohteilla ei ole opastusta tai järjestettyä ohjelmaa, mutta kalastaa saa maksutta koko vuorokauden. Omatoimikohteilla myös huoltaja voi kalastaa ilmaiseksi, sillä hän toimii alaikäisen oppaana.

Esteetön Vapapäivä Ruunaalla

Tänä kesänä kohdevalikoimaan tulee pieniä uudistuksia, kun Lieksan tapahtumapaikka vaihtuu. Änäkäinen on poistunut Metsähallituksen kalastuskohteiden valikoimasta kokonaan ja sen myötä myös Vapapäivän kohdelistalta. Sen sijaan Vapapäivää vietetään tänä vuonna Ruunaan retkeilyalueella sijaitsevalla Neitikoskella. Ruunaalla on aiemmin kalastettu Vapapäivän aikaan omatoimisesti, mutta tänä vuonna siellä järjestetään opastettu tapahtuma.

– Neitikoski on monipuolinen kalastuspaikka, jossa on mahdollisuus narrata kirjolohen lisäksi kymmentä muutakin kalalajia. Myös lähistöllä sijaitseva Miikkulanlampi on Vapapäivänä käytettävissä ja soveltuu hyvin perheen pienimmille kalastajille. Lisäksi paikan valintaan vaikutti se, että Neitikoski on esteetön kohde. Siellä kalaan pääsevät myös ne, joilla on rajoituksia liikkumisen suhteen, kalastuksen johtava asiantuntija Olli Urpanen Metsähallituksesta kertoo.

Ruunaan retkeilyalueella riittää tekemistä myös niille, jotka eivät halua osallistua kalastamiseen. Ruunaan retkeilypalveluista ja esteettömyydestä voi lukea lisää osoitteessa luontoon.fi/ruunaa.

Lisätietoa

www.eraluvat.fi/vapapaiva

Olli Urpanen, kalastuksen johtava asiantuntija, Metsähallitus
0206 39 5056, olli.urpanen(a)metsa.fi

Janne Rautanen, kalatalousasiantuntija, Suomen Vapaa-ajankalastajat
0400 946 968, janne.rautanen(at)vapaa-ajankalastaja.fi