Julkaistu 27.5.2021

Vallisaari valmistautuu Helsinki Biennaaliin

Vallisaaren hoidosta vastaava Metsähallitus on valmistautunut nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaaliin monin tavoin yhdessä ravintola- ja ohjelmapalveluista vastaavien yrittäjien kanssa. Tarjolla on lisää kahvila- ja ravintolapisteitä, vilkas vesibussiliikenne sekä uusia opastuksia ja kokousmahdollisuuksia.  Kunnallistekniikan ja perusrakenteiden kehittäminen on mahdollistanut entistä paremmat palvelut kävijöille.

– Kulttuuri ja luonto yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla kesällä Vallisaaressa. Taide kytkeytyy osaksi saarta jännittävällä tavalla ja tuo luontokokemuksen lisäksi uutta sisältöä kävijöillemme, luonnehtii puistonjohtaja Harri Karjalainen Metsähallituksesta.

Vallisaaressa on useita kahvila- ja virvokepisteitä, erityisesti Torpedolahden alueella. Ruokatarjonta pohjautuu ympäristöystävällisyyteen, ekologisuuteen ja paikalliseen ruokaan. Kesän uutuuksina ovat piknik-niityllä sijaitseva Kustaanmiekan terassi yhdellä Vallisaaren kauneimmista alueista ja Kuninkaansaaren sauna.

Vallisaareen pääsee jo nyt toukokuussa ja biennaalin avauduttua yhä useammalla vuorolla.  Suomen Saaristokuljetus liikennöi Kauppatorilta Vallisaareen vilkkaimpana aikana jopa puolen tunnin välein, ja liikennettä jatketaan lokakuun loppuun asti. Ympyräliikenne, joka liikennöi Vallisaaren, Suomenlinnan ja Lonnan välillä mahdollistaa useassa kohteessa vierailun saman päivän aikana samalla lipulla. JT-Line operoi liikennettä Hakaniemestä Vallisaareen.

Torpedolahden retkisatama palvelee omalla veneellä kulkijoita. 50-paikkaisessa satamassa on mahdollisuus päiväpaikkaan ja yöpymiseen omalla veneellä. Majoittuminen on mahdollista Kuninkaansaaren puolella myös puuhun kiinnitettävässä, etukäteen varattavassa telttamaisessa Tentsile-majoitteessa ja vanhassa tornimuuntajassa.

Vallisaaren kestävyys ja kehittäminen kävijöitä varten  

Tärkeä tekijä kehittämisessä on ollut nykyaikaisen vesihuoltoverkoston rakennuttaminen Vallisaareen. Metsähallitus on myös valmistellut saaren vanhoja rakennuksia, ruutikellareita ja tykistöpattereita biennaali-näyttelytiloiksi. Veneilijöitä varten on laiturikapasiteettia lisätty, tarjolla ovat uudet reitti- ja tilausliikennelaiturit ja vierasvenelaituri. Valmisteluun ovat kuuluneet myös sähköverkon parannukset, vesikontti-wc:t satamiin, reittien kunnostukset ja opasteiden uusimiset.

Vallisaaren ainutlaatuisen luonnon suojelemisessa ja kestävyyden varmistamisessa on myös tehty paljon työtä. Jokainen teosidea ja -paikka on arvioitu yhteistyössä Metsähallituksen, HAM Helsingin taidemuseon ja Museoviraston kanssa luonnonsuojelun ja historiallisen rakennusperinnön säilymisen näkökulmasta. Biennaalin reitti on suunniteltu niin, että arvokkaat luontoalueet ja -kohteet ovat suojassa. Metsähallitus seuraa myös reittien kulumista jatkuvasti.

 Uusia ohjelmapalveluita

Ryhmille opastukset, metsäjooga ja Vallisaari Race ovat turvallisia tapoja lähteä luontoon. Uutuutena tarjolla on vaikka vain kahdelle henkilölle mahdollinen Mobiiliseikkailu, joka ammentaa saaren elämyksistä.

Vallisaaressa toimivat yritykset varmistavat koronaturvallisen vierailun turvaetäisyyksin, käsidesein ja kasvomaskein sekä rajoittamalla aktiviteetteihin osallistuvien henkilöiden määrää.

Saaristolaishenkisiä tiloja on varattavissa virkistymispäiviä, juhlia tai muita kokoontumisia varten ryhmille etukäteen Torpedolahden tai Luotsipihan tuntumasta. Kaikki palvelut ovat myynnissä Vallisaari.fi -sivuston verkkokaupassa.

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali avautuu ensimmäistä kertaa Vallisaaressa 12.6.2021. Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta vastaa HAM Helsingin taidemuseo.

Lisätiedot:

Metsähallitus, Rannikon Luontopalvelut:

Juva Shipping Oy:

Sea Sales Finland Oy: