Julkaistu 29.8.2018

Uusi merkkipäivä suomalaiseen kalenteriin: Suomen luonnon päivä

Yliopiston almanakkatoimisto on julkistanut suomalaisen kalenterin uudistustyön tulokset. Uudistuksessa kalenteriin tuli yksi uusi merkkipäivä, joka on elokuun viimeisenä lauantaina vietettävä Suomen luonnon päivä. Kalenterimuutos astuu voimaan vuodesta 2020 lähtien.

Ensimmäistä Suomen luonnon päivää vietettiin lauantaina 31.8.2013. Päivän tarkoituksena on koota suomalaiset yhteen juhlimaan ja arvostamaan hienoa luontoamme. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio on toiminut Suomen luonnon päivän aktiivisena suojelijana siitä lähtien. .Poiminta Jenni Haukion tervehdyksestä:

– Luonnon voi löytää uudelleen joka päivä, tai ensimmäistä kertaa milloin tahansa, missä iässä tahansa. Se on avoin kaikille kaikkina vuodenaikoina. Se on suojelemisen arvoinen kalenterivuoden kaikkina päivinä ja juhlan arvoinen elokuun viimeisenä lauantaina

Päivän tapakulttuuriin kuuluu ulos lähteminen

Suomen lippu liehuu luonnon kunniaksi. Kuva: Eeva Mäkinen.Kuudennen Suomen luonnon päivän jälkeen on selvää, että suomalaiset arvostavat ja haluavat juhlia luontoaan. Suomen luonnon päivää vietetään lähtemällä ulos ja osallistumalla päivän tapahtumiin. Päivän juhlakulttuuriin on alusta asti kuulunut liputus sekä luontoretket lähimetsissä ja kansallispuistoissa.
Suomen luonnon päivän kaltaiselle juhlalle on aina ollut olemassa sosiaalinen tarve. Juhlimme monia merkkihenkilöitä ja perhearvoja, muttemme ole nostaneet meille tärkeintä asiaa valokeilaan. Suomen luonnon päivä ansaitsee oman juhlapäivän.

Kun Suomi täytti sata, se liputti virallisesti luonnolleen ensimmäisenä maana maailmassa
Sisäministeriö antoi Suomen luonnon päivälle virallisen liputussuosituksen vuonna 2017. Samana vuonna juhlittujen Luonnon päivien tapahtumiin osallistui 300 000 ihmistä. Sisäministeriö toisti liputussuosituksen vuonna 2018, jolloin Suomen luonnon päivälle julistettiin myös oma virallinen leivos: mustikkapiirakka.

Jotain poikkeuksellista on tehty – kalenterissa on uusi merkkipäivä

Suomen luonnon päivän nopea kasvu on määrätietoisen työn tulos. Se on nostanut ihmisten tietoisuuteen liiankin itsestään selvänä pidetyn luonnon arvostuksen sekä koonnut yhteen poikkeuksellisen laajan, luonnon ympärille sitoutuneen joukon. Suomen luonnon päivää ja sen myötä uutta suomalaista tapakulttuuria on rakennettu yhdessä.

Seuraavaa Suomen luonnon päivää vietetään 31.8.2019. Päivää koordinoivana ohjausryhmänä toimivat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen Luontopalvelut, YLE Luonto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ja Suomen Latu.

Lisätietoja:

Viestintäasiantuntija Riku Lumiaro
Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 040 509 8654, riku.lumiaro(at)ymparisto.fi
Viestintäpäällikkö Matti Nieminen
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050 564 2283, matti.nieminen(at)sll.fi
Suomen luonnon päivän koordinaattori Joel Heino
Metsähallitus, Luontopalvelut
puh. 040 621 0673, joel.heino(at)metsa.fi

Seuraa meitä:

  • Facebook > @suomenluonnonpaiva
  • Twitter > # suomenluonnonpv
  • Instagram > @suomenluonnonpaiva