Julkaistu 6.7.2023

Urho Kekkosen kansallispuisto juhlii 40-vuotista historiaa – päätapahtuma Suomen luonnon päivänä 26.8.2023

Metsähallituksen Luontopalvelut kutsuu kaikki kiinnostuneet Urho Kekkosen kansallispuiston 40-vuotisjuhliin Aurora-tuvalle. Juhlavuoden pääjuhla pidetään elokuun lopulla Suomen luonnon päivänä 26.8.2023 klo 13–16.

– Lämpimästi tervetuloa juhlimaan, kuuntelemaan puheita ja musiikkia. Puheiden aiheina on pohjoinen luonto sekä kansallispuiston merkitys paikallisille kunnille, poronhoidolle, matkailulle ja retkeilylle. Juhlan päätteeksi on kahvitarjoilu. Tarjoilusta huolehtii Saariselän kyläyhdistys, virkistyskäytön asiantuntija Kristiina Aikio Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Urho Kekkosen kansallispuisto perustettiin vuonna 1983. Kansallispuiston perustamisadressin ensimmäisenä allekirjoittanut presidentti sai kansallispuiston 80-vuotislahjaksi. Urho Kekkosen kansallispuistossa suojellaan ainutlaatuista Peräpohjolan ja Metsä-Lapin metsä-, suo- ja tunturiluontoa sekä turvataan poronhoidon edellytyksiä. Kansallispuiston uhanalaisimpia lajeja ovat maakotka ja raakku eli jokihelmisimpukka.

Urho Kekkosen kansallispuisto on retkeilijöiden suosiossa. Käyntimääriltään kansallispuisto oli viime vuonna Suomen kansallispuistoista toiseksi suosituin. Käyntejä oli 2022 yhteensä 405 400.

Urho Kekkosen kansallispuistossa on Suomen tihein verkosto päivä-, autio- ja varaustupia sekä muita taukopaikkoja. Luontopolkuja ja päiväretkiksi soveltuvia teemareittejä löytyy Saariselän ja Kiilopään alueelta.

Kansallispuiston pohjoisosa on tunturierämaata, jossa on yli 500 metriä korkeita tuntureita.

Urho Kekkosen kansallispuiston juhlavuoden kaikki tapahtumat löytyvät Urho Kekkosen kansallispuiston sivulta Luontoon.fi-verkkopalvelusta sekä kansallispuiston ja Metsähallituksen Luontopalvelujen somekanavista.

Lisätietoja kansallispuiston juhlavuoden tapahtumista: