Julkaistu 6.7.2023

Tunnetko jo retkeilyn viisi kultaista sääntöä? Bongaa retkietikettitupa kesätapahtumissa ja nappaa parhaat retkivinkit lomaa varten

Lomakauden ollessa kuumimmillaan Metsähallitus muistuttaa, että kansallispuistoista ja muista retkikohteista tulee nauttia kunnioittaen luontoa ja kanssaretkeilijöitä. Esimerkiksi Kolin ja Oulangan kansallispuistoissa on kuluvana kesänä liikuttu polkujen ulkopuolella ja tallattu harvinaisia kasveja. Myös mm.  tulenteon rajoitukset, koirien kiinnipito ja roskaton retkeily ovat aiheita, joista tarvitaan neuvontaa. Tänä kesänä asiakasneuvojamme suuntaavat pohjoisen Suomen kesätapahtumiin ja jalkautuvat luontokohteille tuliterän, peräkärryllä kulkevan retkietikettituvan kanssa.

Retkietikettituvan kanssa tapahtumissa kulkevat Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakasneuvojat jakavat tietoa vastuullisesta retkeilystä ja kohteista, joissa kärryn kanssa kulloinkin ollaan. Lisäksi tapahtumissa järjestetään retkietikettiin liittyvää tekemistä. Mukana kulkee myös hurmaava retkietikettisatukirja, joka innostaa lapsia luontoon ja opettaa retkeilyn sääntöjä hauskasti.

Tervetuloa ottamaan retkietiketti haltuun ja poimimaan parhaat vinkit luontolomaan!

Näissä kohteissa ja kesätapahtumissa tapaat meidät

Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakasneuvojat ja retkietikettikärry suuntaavat ensimmäiseksi lauantaina 8. heinäkuuta Auttikönkäälle Rovaniemelle. Auttiköngäs on yksi Suomen komeimmista putouksista ja mainio päiväretkikohde vain tunnin matkan päässä Rovaniemeltä.

Sallapäivänä 19. heinäkuuta retkietikettikärry rullaa Sallaan kansallispuistoon. Itä-Lapin erämainen helmi on uusin kansallispuistomme, joka avattiin viime vuonna.

22. heinäkuuta olemme Pyhä-Luoston kansallispuiston lähellä Pelkosenniemellä Johan on Markkinat -tapahtumassa. Tunturien ja kurujen Pyhä-Luoston kansallispuisto on mainio retkikohde niin päiväretkille kuin pidemmillekin reissuille.

11.–12. elokuuta parkkeeraamme kärryn Pyhä-Luoston kansallistpuiston maisemissa järjestettävän Nuts Pyhä Tunturimaraton -polkujuoksutapahtuman tapahtumakylään.

9.–10. syyskuuta vuorossa on Sahanperän Savotta -tapahtuma Rovaniemellä. Tapahtuma järjestetään yhdessä kumppaneiden kanssa osana Rovaniemi-viikkoa.

Tapahtumakalenteriimme saattaa tulla myös lisää kohteita kesän mittaan.

Muista nämä vastuullisen retkeilijän ohjeet

Retkietiketti opastaa liikkumaan ja leiriytymään luontoa kunnioittaen. Viiden kohdan muistilista on helppo painaa mieleen, mutta lisäksi ennen retkeä on syytä tutustua tarkemmin retkikohteen sääntöihin osoitteessa luontoon.fi.

  1. Kunnioita luontoa – älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
  2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
  3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.
  4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
  5. Älä roskaa.

Tutustu tarkemmin retkietikettiin nettisivuillamme.

Lisätietoja

Asiakasneuvoja Sanna Pantsar, Metsähallitus Luontopalvelut, 020 6394070, sanna.pantsar@metsa.fi