Julkaistu 19.10.2022

Tervasroso tappaa nuoria männiköitä

Metsähallitus on uudistanut Suomussalmen Hiisivaarassa ison alueen tervasroson sairastuttamaa mäntymetsää. Alue on 5-tien läheisyydessä.

Uudistettu männikkö oli iältään noin 60-vuotiasta, joka on pääsääntöisesti kertaalleen harvennettu. Maastotarkastelussa kesällä 2021 huomattiin, että niin kutsuttu aggressiivinen tervasroso oli iskenyt valtaosaan rungoista. On nähty, että tauti voi tappaa kokonaisia mäntymetsiköitä, minkä vuoksi on jouduttu uudistushakkuisiin. Ensi kesän metsänviljelyssä puulaji vaihdetaan kuuseksi.

Tervasroson aggressiivinen muoto (Cronartium flaccidum) aiheuttaa tuhoja hyväkasvuisissa tuoreen kankaan männiköissä. Tämä sieni leviää väli-isäntien kautta, toisin kuin ”perinteinen” tervasroson muoto (Peridermium pini), joka vaivaa ennen kaikkea karumpien maiden männiköitä. Pohjoisessa Suomessa väli-isäntänä toimii nykytiedon mukaan ennen kaikkea metsämaitikka.

Aggressiivisen tautimuodon aiheuttamien pahojen tuhojen alueella Metsähallitus on tehnyt laajoja metsän uudistamisia ainakin Suomussalmella mm. lähellä nyt uudistettavaa Hiisivaaran aluetta sekä Pudasjärvellä. Myös Lapissa ja Pohjois-Ruotsissa on laajasti kyseisen sienen vaivaamia männiköitä.

Lisätietoja:

Metsähallitus Metsätalous Oy, tiimiesimies Ulla Lehtonen p. 040 7537372

Metsähallitus Metsätalous Oy, suunnittelupäällikkö Ilkka Herukka p. 040 4871897