Julkaistu 20.12.2022

Mikä merkitys on yhdellä hyönteisellä tai sammalella? – Syötteen luontokeskuksen uusi näyttely tuo luonnon monimuotoisuuden lähelle katsojaa

Syötteen luontokeskuksen uusi pysyvä näyttely avautuu yleisölle 27.12.2022. Alueen luontoa esittelevä näyttely tarjoaa oivalluksia ja yhteistä tekemistä koko perheelle. Syötteen kansallispuiston portilla sijaitseva luontokeskus juhlii tulevana vuonna 20-vuotisjuhliaan. Synttäreitä ja uuden näyttelyn avajaisia vietetään helmikuussa.

Uusi näyttely tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen, luonnon monimuotoisuuden katoamiseen. Näyttelyn pääteemana ovat Syötteen alueen luontotyypit ja lajit, ja katsoja pääsee tutkimaan, millaiset asiat vaikuttavat lajien hyvinvointiin ja luonnon monimuotoisuuteen. Näyttelyn ääniopastuksessa luonto pääsee itse ääneen ja kertomaan tarinaansa. Näyttelyn nimi on Rakkaudella Luontosi.

– Vastaamme kysymykseen, miksi monimuotoisuuden säilyttäminen on niin tärkeää. Asioita kytketään isompaan kuvaan. Miksi on olennaista, että metsässä kasvaa röyhelökääpää, ja mistä se kertoo, ettei sitä kasva enää samoin kuin ennen, kertoo projektipäällikkö Juho Niemelä Metsähallituksen Luontopalveluista.

Näyttelyn huone, missä seinillä suuria maisemakuvia, seinustoilla kaarevia, matalia penkkejä.
Syötteen luontokeskuksen uusi näyttely. Kuva: Juho Niemelä.

Näyttely poikkeaa digiajan valtavirrasta siinä, ettei siitä löydy juurikaan näyttöjä ja älylaitteita.

– Se on tietoinen valinta, sillä näytöt ovat nykyään niin arkipäivää. Mekaaninen tekeminen 1970- ja 1980-lukujen tyyliin on suorastaan eksoottista. Näyttelyä on suunniteltu toiminnallisuuden kautta ja esimerkiksi raakun lisääntymisen vaikeuksia havainnollistetaan lapsille Fortuna-pelin tyyppisellä pelillä, Niemelä kuvailee.

Näyttely avautuu yleisölle joulunpyhien jälkeen. Syötteen luontokeskus on avoinna 27.12.2022–8.1.2023 päivittäin kello 10–16, sen jälkeen 19.2.2023 asti ti-su klo 10–16. Luontokeskuksessa on myös Metsähallituksen retkineuvonta sekä yhteistyöyrittäjän ylläpitämä kahvila ja välinevuokraus.

Uuden näyttelyn avajaisia puolestaan vietetään lauantaina 4.2.2023. Samalla juhlitaan Syötteen luontokeskuksen 20-vuotisjuhlia. Ohjelmaa on tiedossa koko päiväksi ja illalla näyttelyä juhlistetaan virallisilla avajaisilla, joissa kuullaan meteorologi Kerttu Kotakorven esitys ilmastonmuutoksen vaikutuksista Syötteen luontoon.

Luontokeskuksen näyttelyn toteutuksesta ovat vastanneet näyttelyarkkitehti Taina Väisänen ja Motor OÜ. Näyttelyn lisäksi keskuksen aula-, auditorio- ja ravintolatilat on uudistettu. Luontokeskuksen uudistusprojektin budjetti oli 500 000 euroa ja se rahoitettiin eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella.

Syötteen luontokeskus sijaitsee Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla, Syötteen kansallispuiston portilla. Alueella pääsee retkeilemään komeiden vaarametsien ja rinnesoiden keskellä. Syöte tarjoaa monipuoliset retkeilymahdollisuudet ympäri vuoden. Talvikaudella tarjolla on useita talvireittejä pyöräilyyn, lumikenkäilyyn ja hiihtoon, yli sadan kilometrin latuverkosto sekä useita lumikenkäilyreittejä. Syötteen kansallispuistoon tehdään vuosittain yli 100 000 käyntiä.

Lisätietoja:

Syötteen luontokeskus, Metsähallitus Luontopalvelut, syote@metsa.fi, puh. 0206 39 6550