Julkaistu 2.7.2021

Svartholman linnoituksen muureja korjataan yli puolella miljoonalla eurolla

Metsähallituksella on käynnissä poikkeuksellisen mittavat kunnostustyöt Loviisassa sijaitsevalla merilinnoituksella kesällä 2021.  

Kunnostustyöt Svartholman merilinnoituksen muureilla ovat täydessä vauhdissa. Poikkeuksellisen mittavan kunnostuksen tavoitteena on korjata muurien vaurioita ja vähentää rakenteisiin kohdistuvaa kosteuskuormaa. 

Urakka on merkittävä, sillä arvokkaan linnoituskohteen muureja korjataan tänä kesänä yli puolen miljoonan euron edestä. Korjaukset toteutetaan eduskunnan Metsähallituksen Luontopalveluille myöntämällä lisärahoituksella.  

Muinaisjäännöksenä suojeltu Svartholman merilinnoitus rakennettiin 1700-luvun puolivälissä turvaamaan Ruotsin valtakunnan uutta itärajaa. Saaren etelärannan puoleiset kaltevat ja korkeat muurit on rakennettu 1800-luvun alkupuolella, ja ne ovat kärsineet vuosikymmenten saatossa huomattavia sortumavaurioita. 

– Vaurioiden syitä osataan vain arvailla, mutta todennäköistä on, että aikaisempien korjausvaiheiden ammattitaidottoman työvoiman käytöllä on osuutensa asiassa. Huolimattomasti kasatut muurit eivät ole kestäneet ankaria olosuhteita, kuten säiden vaihtelua ja meren rasitusta, kertoo rakennusperinnön erikoissuunnittelija Tuija Väli-Torala 

Kivi kerrallaan 

Svartholman rantamuurien korjaus aloitettiin suunnitelmien mukaan toukokuun alussa. Rantamuurien lakien vedeneristysrakenteita tutkittiin huhtikuussa arkeologisin kaivauksin, mutta mitään odottamatonta ei tullut esiin. 

Kunnostustyössä apuna on rantakivikkoon lautalla kuljetettu kaivinkone. Sortuneet muurinosat purettiin aluksi kokonaan auki, ja sen jälkeen noin 5 metriä korkeaa muuria alettiin nostaa kivikerros kerrallaan ylöspäin.  

Kaivinkone hoitaa raskaimman vaiheen, mutta kivien sovitus ja asettelu vaativat sekä lihasvoimaa että tarkkuutta. Jokaisen kiven on sovittava paikoilleen ja kannettava osansa muurin painosta, jotta muuriin saadaan kestävä rakenne.  

Voimakkaasti suojeltua linnoitusta korjattaessa ei ole tarkoitus parannella aiempaa rakennetta, sillä restauroinnissa pyritään säilyttämään historian eri vaiheita. Korjauksilla parannetaan rakenteen kestävyyttä sekä ajassa että käytön näkökulmasta.  

– Mittasuhteet ovat suuret ja linjoja on tarkastettava joka suunnasta ja jokaisen kiven asennuksen yhteydessä. Rankat olosuhteet säiden armoilla tuovat oman haasteensa työhön, Väli-Torala kuvailee. 

Svartholman linnoituksen tämän kesän korjausurakkaan kuuluvat myös eteläisten bastionien ja komendantintalon muurinlakien kunnostustyöt.  

Linnoituksen kunnostustöiden urakoitsijana toimii Mikkelin Kivityö MKT Oy. Linnoitus on normaalisti avoinna kävijöille, mutta työmaa-aluerajaus saattaa rajoittaa alueella liikkumista turvallisuussyistä. 

Lisätietoja:  

Erikoisuunnittelija Tuija Väli-Torala, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 040 629 9450, tuija.vali-torala@metsa.fi