Julkaistu 31.1.2019

Suomussalmen Kiantajärven jäätie rakentuu hyvää vauhtia

Kiantajärven Honkisaaren jäätie. Kuva: Ulla Lehtonen.

Metsähallitus on aloittanut Kiantajärven Honkisaaren puunkorjuun valmistelut jäätien jäädytyksellä. Jäätien rakentaminen Suomussalmella oli viime viikolla myös Ylen kuvauskohteena.

Rapsakat pakkaskelit ovat vauhdittaneet jäätien rakentamista. Jäätien pituus on 300 metriä. Jäädyttäminen aloitettiin joulukuussa ja vettä pumpataan jäälle pakkaskeleillä päivittäin. Jäätä kertyy noin kaksi senttimetriä vuorokaudessa.

Käyttöönottotarkastuksessa mitataan jään paksuus ja laatu. Turvallisen kuljetuksen varmistamiseksi on puutavara-autolle jäätä oltava 120 cm. Puunkorjuu aloitetaan kuitenkin jo aiemmin ja tarvittaessa puuta kuljetetaan mantereelle traktoreilla. Turvallisuussyistä jäätien alussa on puomi, koska Metsähallituksen rakentamia jääteitä ei ole tarkoitettu yleiseen käyttöön.

Suomalainen jäätieosaaminen on ollut myös Yleisradion mielenkiinnon kohteena. Jäätien rakentamista kuvattiin yhteispohjoismaiseen Snowhow-ohjelmasarjaan, joka esitetään tv-kanavilla 2020. Yle ja Svenska Yle tekevät yhdessä Norjan ja Ruotsin yleisradioiden kanssa neliosaisen dokumenttisarjan lumesta ja jäästä sekä siihen liittyvästä erilaisesta osaamisesta. Jäätien rakentaminen ja sen käyttö on yksi osoitus suomalaisesta ”snowhowsta”.

Jäätie Honkisaareen on tehty edellisen kerran vuonna 2008. Tällöin saaren metsät harvennettiin ja metsää uudistettiin puolen hehtaarin pienaukoilla.

Lisätietoja:
Metsähallitus Metsätalous Oy, tiimiesimies Ulla Lehtonen, p. 040 – 7537372