Julkaistu 6.6.2023

Suomussalmen Hossan matkailukausi on pidentymässä

Suomussalmen ja Hossan matkailussa eletään positiivisen etenemisen aikaa. Kirkkaat vesistöt, erämainen luonnonrauha, värikäs paikallishistoria ja aidot paikalliset elämykset vetävät puoleensa seesteisyyttä ja luonnonmukaisuutta kaipaavia matkailijoita, nyt myös talvella. Kasvun myötä avautuu lisää kysyntää uusille matkailuyrityksille ja esimerkiksi Hossan alueelle kaivataan nyt lisää majoitustarjontaa.

– Monipuolistunut aktiviteettitarjonta on luonut hyvän perustan esimerkiksi kansainvälisille matkanjärjestäjille rakennettavien viikko-ohjelmien kasaamiseen, Suomussalmen kunnanjohtaja Erno Heikkinen toteaa.

Parin edellisvuoden aikana Suomussalmen ja Hossan kohteita ja palveluita on esitelty aktiivisesti kansainvälisille matkanjärjestäjille, jotka kokevat alueen vahvuuksina erityisesti luonnonrauhan ja kiireettömyyden erämaisissa luontokohteissa, kuten Hossan kansallispuistossa ja Martinselkosen luonnonsuojelualueella.

Uusia palveluita tarjolla ympäri vuoden

Viime vuonna toimintansa aloittaneiden Kieppitupien tarjontaan kuuluu majoituspalveluiden lisäksi vuokravälinetarjontaa sekä elämyksiä, kuten perinteinen savusauna ja palju. Kieppitupien yrittäjä Jasmiina Manninen kertoo kohteen olleen erityisesti metsästäjien ja luontoliikkujien suosiossa. Moottorikelkkojen vuokraus on ollut kysytty palvelu ja lisää kalustoa on suunniteltu hankittavaksi.

Viime vuonna aloittaneista matkailuyrityksistä myös Korpipaussin asiakkaat saapuvat kohteeseen erilaisten luontoaktiviteettien, kuten vaelluksen, kalastuksen tai metsästyksen houkuttelemina, yrittäjä Jarmo Kinnunen kertoo.  

Arolan maatila- ja erälomien Jonna Seppänen kertoo talvisesongin 2023 olleen yrityksessä vilkasta aikaa yhteistyöyritys Upitrekin tuomien eurooppalaisten matkailijaryhmien kestitsemisessä.

– Talvikauden aikana järjestämme matkailijaryhmille hiihto- ja lumikenkävaelluksia Hossassa sekä lähettyvillä sijaitsevassa Martinselkosessa. Ruokapöydän paikalliset makuelämykset ja aidot kohtaamiset ovat myös tärkeä osa mieleenpainuvaa vierailua, Seppänen kertoo.

Mahdollisuuksia on moneen

Hossaan rakennettavien majoituskohteiden varausnäkymät ovat hyvät ja kunnanjohtaja Heikkinen nimeää toivelistalle erityisesti noin 50 vuodepaikkaa käsittävän yksikön, joka mahdollistaisi nykyistä suurempien matkailijaryhmien vastaanottamisen Hossaan.

– Metsähallituksella olisi hotellille jo valmiiksi kaavoitettu tonttikin, Heikkinen sanoo. Lisäksi Metsähallituksella on Hossassa runsaasti erilaiseen matkailutoimintaan valmiiksi kaavoitettuja tontteja, jotka on mahdollista myös vuokrata ja säästää siten yritystoiminnan alkuvaiheessa rahaa muihin investointeihin.

Majoituspalveluiden käyttöasteet ovat Hossassa tyypillisesti hyvällä tasolla sekä perinteisissä, että hiljattain avautuneissa uusissa majoituskohteissa. Viime vuosien aikana majoituksen kysyntä on sulan maan kaudella säännöllisesti ylittänyt tarjonnan ja talvisesongin aikana varausasteet ovat olleet hyviä kansainvälisten matkailijaryhmien määrän kasvaessa.

– Uusien yrittäjien myötä palveluntarjonta monipuolistuu, joka puolestaan taas lisää kysyntää. Kysynnän kasvaessa meiltä löytyy tontteja niin yrittäjien kuin kuluttajienkin tarpeisiin, Metsähallituksen myyntipäällikkö Kari Männistö arvioi.

– Hossaan on vain tunnin matka Kuusamon lentokentältä ja sieltä kehitetään jatkuvasti myös julkisia kulkuyhteyksiä kansallispuistoon ja Hossan kylälle, joten Hossan kiinnostavuus tulee varmasti lisääntymään matkailijoiden silmissä, Männistö jatkaa.

Lisätiedot:

Kari Männistö, myyntipäällikkö, Metsähallitus, 0400 180 063, kari.mannisto@metsa.fi

Jonne Maaninka, elinvoimajohtaja, Suomussalmen kunta, jonne.maaninka@suomussalmi.fi, 040 688 4480