Julkaistu 28.3.2018

Suomen suosituin kansallispuisto Pallas-Yllästunturi 80-vuotias – merkitys Lapin matkailulle kasvaa yhä

80 vuotta täyttävästä Pallas–Yllästunturin kansallispuistosta on kasvanut yksi Lapin matkailun vetureista. Kansallispuiston merkitys on huomattava myös koko Suomen luontomatkailulle ja Suomi-kuvalle. Puiston syntymäpäiviä juhlitaan kaikille avoimella luontoillalla Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa kiirastorstaina 29.3.2018. Juhlapuheen pitää pääministeri Juha Sipilä.

Pallas–Yllästunturin kansallispuisto on 80-vuotias. Kuva: Maarit Kyöstilä.Pallas–Yllästunturin kansallispuiston alkuperäinen osa, vuonna 1938 perustettu Pallas–Ounastunturin kansallispuisto, on yksi Suomen ensimmäisistä kansallispuistoista. Perustamispäätöstä voidaan pitää kaukonäköisenä – onhan puisto nyt Suomen suosituin yli 550 000 vuotuisella käynnillään. Kävijöiden paikallistalouteen jättämän rahankäytön vaikutus oli 61 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston kävijä on useimmin kotimainen matkailija, jolle kansallispuisto on matkan tärkein kohde. Kansainvälisten matkailijoiden määrä on kuitenkin voimakkaassa kasvussa paitsi koko Suomessa ja Lapissa, myös Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa.

Kansallispuiston kävijätutkimuksen mukaan tärkeimmät syyt puistovierailuun ovat luonnon kokeminen ja maisemat. Perinteiset hiihto ja patikointi ovat yhä suosituimmat harrastukset kansallispuistossa. Nousussa ovat kuitenkin pyöräily sekä kesällä että talvella, lumikenkäily, vapaalasku ja jopa leijahiihto.

Kansallispuistot ovat Lapin kesämatkailun vetureita

Lapin talvi houkuttelee runsaasti matkailijoita, mutta kesämatkailun kehittämisessä on haasteita. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa haaste on otettu vastaan.

Kesämatkailu saa vauhtia esimerkiksi nyt käynnistyvästä Metsähallituksen, noin 100 luontomatkailuyrityksen sekä Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion kuntien yhteishankkeesta, jossa kansallispuiston luontomatkailutuotteita ja -markkinointia kehitetään yli puolella miljoonalla eurolla.

Metsähallitus luo myös edellytyksiä kesän uusille luontomatkailutuotteille: merkittyjen kesäreittien avautuminen pyöräilylle on ollut menestys, ja antanut alueen yrittäjille mahdollisuuden uudenlaisiin kestävän luontomatkailutuotteisiin myös kansainvälisille kävijöille.

Kansallispuiston synttäreitä vietetään rennossa luontoillassa

Kansallispuiston syntymäpäivää vietetään luontokeskus Kellokkaassa 29.3.2018. Tilaisuuden aluksi pääministeri Juha Sipilä nostaa lipun salkoon Kellokkaan pihalla. Kahvittelun jälkeen, luontoillan aluksi pääministeri Sipilä pitää juhlapuheen. Luontoillassa kuullaan luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Rento vapaa-ajan asu.

Pallas–Yllästunturin kansallispuisto

  • Perustettiin 1938.
  • Ajatus kansallispuistosta esitettiin jo 1910.
  • Alueen matkailuperinne alkoi 1930-luvulla.
  • Kansallispuisto laajeni Pallas–Yllästunturin kansallispuistoksi vuonna 2005, kun siihen yhdistettiin Ylläs–Aakenustunturin suojelualue.
  • Kansallispuiston pinta-ala on 1020 m².
  • Kansallispuistossa ja sen lähiympäristössä on merkittyjä kesäreittejä 350 km ja hiihtoreittejä yli 500 km.

Lisätietoa:
Pallas–Yllästunturin kansallispuiston luonto ja palvelut (www.luontoon.fi/pallas-yllastunturi)
Pallas-Ylläs Tobe1 -hanke (www.metsa.fi/pallasyllastobe1)

Puistonjohtaja Pekka Sulkava, Metsähallitus, puh. 0400 815660