Julkaistu 19.3.2021

Suomen luonnon päivästä vakiintunut liputuspäivä – suomalaiset haluavat liputtaa luonnolle

Sisäministeriö ja Helsingin yliopiston almanakkatoimisto ovat tänään tiedottaneet, että vuodesta 2023 alkaen Suomen luonnon päivä eli elokuun viimeinen lauantai on vakiintunut liputuspäivä. Tämä näkyy kalentereissa Suomen lipun kuvana. Suomi 100 -juhlavuonna 2017 sisäministeriö antoi ensimmäisen kerran liputussuosituksen Suomen luonnon päivälle, ja suomalaiset ottivat omakseen liputtamisen luonnolle. Kalenteriin tämä päivä merkittiin ensimmäisen kerran vuonna 2020, mutta tuolloin vielä ilman lipunkuvaa, koska päivän liputus ei ollut vakiintunutta. Rouva Jenni Haukio iloitsee päivän saamisesta vakiintuneeksi liputuspäiväksi.

Retkeilijä seisoo vaaran laella katsomassa järvimaisemaa. Retkeilijällä on kädessään kookas Suomen lippu ja selässään rinkka.
Kuva: Joel Heino / Metsähallitus.

Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013. Suomi on ensimmäinen valtio, joka alkoi liputtaa luontonsa kunniaksi. Suomalaiset innostuivat liputtamisesta luonnon juhlapäivänä, mikä edisti sitä, että päivä vakiintui osaksi suomalaisten juhlapäivien perinnettä. Suomen luonnon päivän tarkoituksena on muistuttaa suomalaisen luonnon tuomasta ilosta ja sen hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimi Suomen luonnon päivän aktiivisena suojelijana.

”Oman liputuspäivän kautta voimme nyt ilolla ja kiitollisuudella juhlistaa Suomen monimuotoista luontoa, kansallisaarretta, jonka merkitys koko kansakuntamme aineelliselle ja aineettomalle hyvinvoinnille on mittaamaton”, rouva Haukio sanoo.

Suomalaiset ovat neljän vuoden ajan liputtaneet innokkaasti luonnolle. Sen lisäksi, että lippuja on vedetty salkoon perinteiseen tapaan, suomalaiset ovat koristelleet Suomen luonnon päivän juhlaruokia ja retkireppuja pikkulipuin, maalanneet Suomen lipun kuvia kasvovärein sekä liputtaneet virtuaalisesti tunnuksella #liputanluonnolle.

”Suomalaisten into liputtaa luonnolle on ollut ratkaisevan tärkeää siinä, että päivä saadaan vakiintuneeksi liputuspäiväksi almanakkaan. Liputuspäivän asema nostaa päivän arvostusta ja lisää luonnon oman juhlapäivän juhlavuutta”, viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist Suomen luonnon päivän ohjausryhmästä iloitsee.

”Suomen luonnon päivä saa loistavan 10-vuotissyntymäpäivälahjan vuonna 2023.”

Suomen luonnon päivän tapahtumia on ollut järjestämässä yli 100 organisaatiota järjestöistä ministeriöihin. Suomen luonnon päivän koordinaattoreina toimivat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen Luontopalvelut, Suomen Latu, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto ja Yleisradio.

Lisätietoja

Suomen luonnon päivä pähkinänkuoressa

  • Suomen luonnon päivää juhlitaan aina elokuun viimeisenä lauantaina. Päivää on juhlittu vuodesta 2013 asti.
  • Suomen luonnon päivä on kansallisten juhlapäivien uusin tulokas. Se kirjattiin vuodesta 2020 alkaen Yliopiston almanakkaan.
  • Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnolle. Vuosi 2021 on jo viides vuosi, kun liputusta suositellaan.
  • Liputtaa voi monella tavalla: lippu salkoon omalla pihalla, retkieväiden tai ruuan koristelu pikkulipuin tai pukeutumalla sinivalkoiseen.
  • Suomen luonnon päivän juhlaleivos on mustikkapiirakka.
    Suomen luonnon päivää koordinoivana ohjausryhmänä toimivat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen Luontopalvelut, YLE Luonto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökoulujen liitto ja Suomen Latu.