Julkaistu 23.1.2024

Suomen eteläisimmällä vapaan kelkkailun alueella on ajeltu jo viisi talvea

Keuruun Tonttumäen alueelle avattiin 2019 Etelä-Suomen ensimmäinen vapaan kelkkailun alue.
Metsähallituksella ja Keuruun kaupungilla on sopimus noin 120 hehtaarin alueen käytöstä vapaan kelkkailun harrastuskäyttöön. Keuruun kaupungin alueen kelkkaurista vastaava Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat r.y. hoitaa käytännön järjestelyt vapaan kelkkailun alueella.

Mies ajaa moottorikelkkaa umpihangessa metsänlaidassa. Lumi pöllyää.

– Vaikka välissä oli pari vähälumista talvea, on Tonttumäen freeride-alueella käynyt runsaasti lähialueiden kelkkailijoita. Näiden lisäksi kiinnostusta ja kävijöitä on kauempaakin. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita kokeilemaan umpihangessa ajoa, kertoo Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat ry:n puheenjohtaja Esa Tuovinen.
– Aluetta koskevat ohjeet löytyvät verkkosivuiltamme. Kelkkojen purku onnistuu Keurusselän, Viikinhovin sekä Mikin Koneen piha-alueilla. Ampumaradan ympäristöön ei saa pysäköidä tai jättää autoa.

Uralla kelkkailevat tarvitsevat uraluvan, jonka voi lunastaa Hotelli Keurusselästä päiväksi, viikonlopuksi tai viikoksi. Kausiluvat lunastetaan kelkkaseuralta. Alue on selkeä, pääosin yksityismaahan tai metsäteihin rajautuva ja nauhoituksin merkitty.

– Etelä-Suomen luonnonvarasuunnitelmassa vuodelta 2017 todettiin “Monikäyttömetsien osalta voidaan tukea paikallista matkailuyrittäjyyttä osoittamalla erillisiä alueita vapaampaan maastoliikenteeseen”. Haimme aktiivisesti Etelä-Suomen valtion mailta sopivaa aluetta vapaan kelkkailun käyttöön. Parhaiten sopiva löytyi Keuruulta. Tämä on hyvä esimerkki luonnonvarasuunnitelman viemisestä käytäntöön ja Metsähallituksen tehtävästä yhteensovittaa eri käyttäjäryhmien toiveita ja tarpeita, viestinnän asiantuntija Keijo Kallunki kertoo.

Tonttumäen vapaan kelkkailun alueella saa ajaa maksutta ja sinne pääsee Keuruun-Haapamäen moottorikelkkauralta yhdysuraa pitkin. Uraa pitkin alueelle kelkkailevat tarvitsevat uraluvan, jonka voi lunastaa kelkkaseuralta päiväksi, viikonlopuksi, viikoksi tai koko kaudeksi.

Vapaasta kelkkailusta käytetään myös nimityksiä freeride, syvän lumen kelkkailu ja umpihankikelkkailu. Metsähallituksella on vapaan kelkkailun alueita myös Kainuussa.

Lisätietoja:
Metsähallitus Metsätalous Oy, viestinnän asiantuntija Keijo Kallunki p. 040 526 2184
Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat r.y, puheenjohtaja Esa Tuovinen, p. 045 8778 585
Keuruun kaupunki, vapaa-aikapäällikkö Heli Peltola, p. 040 8272 753

Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat r.y. http://www.lantk-smk.fi
Vapaan kelkkailun alueiden esittelyt: https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/moottorikelkkailu/
Ohjeita vastuulliselle kelkkailijalle: https://www.eraluvat.fi/maastoliikenne/ohjeita-vastuulliselle-kelkkailijalle.html