Julkaistu 1.9.2021

Suomeen ja Viroon Euroopan ensimmäinen kansainvälinen retkeilyalueverkosto

Tiedote 1.9.2021

Metsähallitus ja Viron vastaava organisaatio, Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK), ovat perustaneet Euroopan ensimmäisen retkeilyalueverkoston. Verkoston tarkoituksena on edistää suomalais-virolaista retkeilyä, ulkoilua ja retkeilyalueisiin perustuvaa matkailua.

Uuteen, verkkosivuillamme julkaistuun verkostoon, kuuluu alkuvaiheessa kahdeksan aluetta. Virosta verkostoon kuuluvat: Aegviidu-Korvemaan, Kiidjärve-Koorasten, Nõvan ja Räpinä-Värskan retkeilyalueet. Suomesta verkostoon puolestaan kuuluvat Ruunaan, Kylmäluoman, Oulujärven ja Evon retkeilyalueet.

Suomen ja Viron retkeilyalueet muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Niillä voi ulkoilla, retkeillä ja matkailla monipuolisesti sekä harjoittaa metsätaloutta ja metsästää ja kalastaa. Kaikilla kohteilla on laajat retkeilypalvelut merkittyine reitteineen, tulipaikkoineen ja käymälöineen. Kaikki verkostoon valitut kohteet ovat omalla persoonallisella tavallaan näyttäviä luontomatkailukohteita.

Suomesta esimerkiksi Oulujärvellä on upeat hiekkarannat ja kauniit kangasmetsät helppoon ulkoiluun. Virosta Nõvan retkeilyalueella on valtavat ja näyttävät dyynit sekä upeat meren hiekkarannat Suomenlahden rannalla.

”Luontomatkailu on toden teolla lyönyt läpi koronapandemian aikana ja pandemian jälkeen lähialuematkailu on varmasti mielenkiintoinen vaihtoehto kaukomatkailun rinnalla”, Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä sanoo. ”Suomalaisilla retkeilyalueilla on jo valmiiksi vetovoimaa Virossa ja virolaiset arvostavat etenkin kalastus- ja metsästysmahdollisuuksiamme”, Niemelä jatkaa.

”Yhteistyössämme virolaisten kanssa on tavoitteena lisätä hallitusti kestävää lähialuematkailua myös digitaalisin keinoin, parantaa retkeilyalueiden tunnettuutta ja sitä kautta retkeilyalueidemme palveluista vastaavien yrittäjien toimintaedellytyksiä ja alueiden positiivisia taloudellisia vaikutuksia”, Niemelä summaa.

”RMK:n tarjoamat luonnossa liikkumisen mahdollisuudet ovat virolaisten keskuudessa erittäin arvostettuja. Meidän retkeily- ja luonnonsuojelualueillamme vierailee jopa 2,9 miljoonaa kävijää vuodessa.   Nykyinen yhteistyöprojekti suomalaisten kollegojen kanssa antaa virolaisille erinomaisen mahdollisuuden tutustua Suomen retkeilyalueisiin sekä uskomme, että laaja retkeilyalueverkostomme tarjoaa suomalaisille vieraillemme uusia jännittäviä retkeilykohteita Viron luonnossa”, RMK:n pääjohtaja Aigar Kallas sanoo.

Uudet sivustot löytyvät osoitteista www.loodusegakoos.ee ja www.metsa.fi/retkeilyalueverkosto.

Lisätiedot:

Metsähallitus
Pääjohtaja Juha S. Niemelä, gsm. +358 50 500 3681. juha.niemela@metsa.fi
Kehityspäällikkö Jere Rauhala, gsm. +358 400 825 983, jere.rauhala@metsa.fi

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK)
Pääjohtaja Aigar Kallas, gsm. +372 528 1299, aigar.kallas@rmk.ee
Johtaja Marge Rammo, gsm. +372 513 7035, marge.rammo@rmk.ee

Alueiden käyntimäärät 2020:

  • Evo 83 100
  • Kylmäluoma 27 500
  • Oulujärvi 52 700
  • Ruunaa 85 900
  • Nõva retkeilyalue ja Nõva luontokeskus 261 200
  • Aegviidu-Kõrvemaa retkeilyalue ja Aegviidun luontokeskus 117 900
  • Kiidjärve-Kooraste retkeilyalue ja Kiidjärven luontokeskus 157 700
  • Räpina-Värska retkeilyalue 74 900

Kaikille suomalaisille retkeilyalueille on laadittu matkailun ja maankäytön yleissuunnitelmat, joissa on mietitty miten kasvaviin kävijämääriin ja niiden vaatimuksiin voidaan vastata. Voit kysyä niistä lisää Metsähallituksen kehityspäällikkö Jere Rauhalalta.