Julkaistu 7.6.2019

Sipoonkorven kansallispuiston retkeilypalveluita kehitetään lisämäärärahalla

Sipoonkorven kansallispuistossa on meneillään työntäyteinen vuosi, kun retkeilijöiden palveluja kohennetaan monin paikoin. Tämän ja ensi vuoden aikana kunnostetaan muun muassa polkureitistöjä, opastusta ja tulipaikkoja sekä rakennetaan uusia pysäköintipaikkoja.

Esteettömiä retkihetkiä tiedossa Storträskillä

Esteettömiä palvelurakennuksia Sipoonkorven kansallispuistossa.Kuva Aino von Boehm, Metsähallitus.Kansallispuiston eteläosaan Storträskille on valmistunut esteetön keittokatos ja puuliiteri. Tasakalliontien parkkipaikalta lähtevä kilometrin pituinen reitti on lisäksi kunnostettu ja kivituhkapinnoitus mahdollistaa liikkumisen myös pyörätuolilla. Reitti on maaston muodoista johtuen niin kutsuttu vaativa esteetön reitti, joten pyörätuolilla liikkuessa avustaja on hyvä olla mukana. Keittokatoksen läheisyyteen nousee kesäkuun aikana vielä inva-kuivakäymälä.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n asiantuntijat Jukka Parviainen ja Petri Rissanen kävivät toukokuussa testaamassa paikkaa ja antamassa vinkkejä reitin viimeistelyyn.

– Hienoa, että pääkaupunkiseudulle saadaan tällainen luontoreitti, jota pitkin pääsee pyörätuolilla oikeasti luonnon keskelle ja aivan järven rantaan evästelemään. Vaikka reitillä onkin korkeuseroja, niin varsinkin avustajan kanssa retki Storträskille onnistuu kätevästi, iloitsee Jukka Parviainen VAUsta.

Kuusijärveltä aukeaa reittiyhteys kansallispuistoon vuoden lopussa

Vantaan kaupungin suositun Kuusijärven ja kansallispuiston välille aukeaa uusi reittiyhteys, kun kaupunki rakennuttaa uuden kevyen liikenteen sillan Vanhan Porvoontien yli. Uusi sisääntuloportti kansallispuistoon on toivottu parannus ja samalla saatavilla ovat Kuusijärven monipuoliset palvelut.

Metsähallitus ja kaupunki kehittävät tänä vuonna patikoijille ja hiihtäjille uudelta sillalta opastetut reittiyhteydet kansallispuistoon Bisajärvelle. Bisajärven koillispuolelle valmistuu tämän vuoden aikana myös uusi keittokatos kuivakäymälöineen ja liitereineen. Kalliolle rakennettavalla keittokatoksella pääsevät talvella evästelemään myös hiihtäjät, sillä Vantaan kaupungin latu kulkee aivan sen vierestä.

Uusia parkkipaikkoja helpottamaan pysäköintipulmia

Kansallispuiston pysäköintipaikkojen määrä on jo vuosia ollut riittämätön suhteessa puiston kasvaviin kävijämääriin. Etenkin kevään ja syksyn sesonkiaikoina teiden varsilla on runsaasti laittomasti pysäköityjä autoja, jotka pahimmillaan estävät paikallisten asukkaiden liikkumista ja haittaavat pelastusajoneuvojen perille pääsyä mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Helpotusta on tulossa kesän aikana Kalkinpolttajanpolun ympäristöön, kun Metsähallitus rakennuttaa loppukesällä Kalkkiuunintien varteen kaksi pysäköintialuetta. Pysäköintitilaa tulee yhteensä noin 20 autopaikan verran.

Parannusten taustalla valtion lisämääräraha Sipoonkorven kehittämiseen

Metsähallituksen Luontopalvelut sai valtion vuoden 2019 budjetista 200 000 euron lisämäärärahan Sipoonkorven retkeilypalvelujen kehittämiseen.

– Lisämääräraha tuli tarpeeseen ja sen avulla saamme aikaan toteutettua monia pitkään toivottuja parannuksia kävijöille. Työt jatkuvat myös ensi vuonna, kertoo erikoissuunnittelija Aino von Boehm Metsähallituksesta.

Lisätiedot:
Erikoissuunnittelija Aino von Boehm, Metsähallitus Rannikon luontopalvelut, p. 040 763 4318, aino.vonboehm(at)metsa.fi