Julkaistu 28.6.2019

Siidan perusnäyttelyjen toteuttamiseen haetaan arkkitehtisuunnittelijaa

Inarin kirkonkylässä sijaitsevan Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidan perusnäyttelyt uudistetaan, ja näyttelyjen arkkitehtisuunnittelun hankinta on julkistettu.

Hankintaan voi ilmoittautua tarjouspalvelu.fi-portaalissa viimeistään 18.8.2019.

Siidan päänäyttelyt uudistetaan osana Siida-rakennuksen laajennusta ja perusparannusta. Yli 20-vuotias Siida on jo kipeästi remontin tarpeessa, ja Saamelaismuseo tarvitsee lisää kokoelmatiloja maailmalta palautuville saamelaiskokoelmille. Lisäksi museon ja luontokeskuksen toiminnan kehittäminen vaatii muutoksia ja kasvaneet kävijämäärät suurempia asiakastiloja.

Perusparannuksen ja laajennuksen yhteydessä uudistetaan Saamelaismuseon ja Ylä-Lapin luontokeskuksen yhteiset perusnäyttelyt. Vanhat perusnäyttelyt ovat olleet pidettyjä ja kiiteltyjä, mutta parinkymmenen vuoden ikäisen näyttelyn sisältö ja tekniikka kaipaavat uudistusta. Nyt julkistetulla hankinnalla haetaan näyttelyjen arkkitehtisuunnittelijaa. Siida-rakennuksen perusparannus- ja laajennushankkeen toteuttamisesta vastaa Senaatti-Kiinteistöt.

Laajennetun ja peruskorjatun Siidan sekä uusien näyttelyjen on tarkoitus avautua toukokuussa 2022.
Siidassa toimivat Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus sekä Ravintola Sarrit ky. Siida-kiinteistön omistaa ja sitä hoitaa Senaatti-Kiinteistöt Oy. Saamelaismuseo Siida on Suomen saamelaisten kansallismuseo ja valtakunnallinen erikoismuseo. Ylä-Lapin luontokeskus Siida kuuluu Metsähallituksen valtakunnalliseen luontokeskusverkostoon. Ravintola Sarritissa kahvila- ja ravintolatoiminnasta vastaa yrittäjä.

Siida avautui vuonna 1998, jolloin Saamelaismuseon ja Ylä-lapin luontokeskus Siidan yhteinen toiminta alkoi. Tätä ennen paikalla toimi kesäisin Inarin saamelaismuseon ulkoilmamuseo, joka avatiin yleisölle 1960-luvun alussa. Ulkomuseo on edelleen osana Siidan toimintaa, täydentäen Saamelaismuseon ja Ylä-Lapin luotokeskuksen yhteisiä näyttelyitä.

Siidassa vierailee vuosittain noin 120 000 kävijää, joista noin puolet käy näyttelyissä. Lisäksi Siidassa vierailee muun muassa tapahtuma-asiakkaita, ostoksilla Siida Shopissa käyviä vieraita, retkeilyneuvontaa kaipaavia asiakkaita sekä Metsähallituksen lupa-asiakkaita. Luontokeskus Siida palvelee myös Inarin kunnan matkailuneuvontaa tarvitsevia.

Lisätietoja:
Erikoissuunnittelija/projektipäällikkö Kirsi Ukkonen, Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut, p. 0400 479 986