Julkaistu 1.12.2021

Seitsemisen kansallispuiston ikimetsien luo voi nyt huristella ekologisesti sähköautolla

Seitsemisen kansallispuiston uudet sähköautojen latauspisteet otetaan käyttöön 1.12.2021. Seitsemiseen on myös asennettu uusia sähköistettyjä karavaanaripaikkoja ja luontokeskuksen pysäköintialueen valaistusta on parannettu. Lisäksi luontokeskukseen on asennettu aurinkopaneelit. Latauspisteet ja luontokeskuksen energiaremontit on toteutettu osana isoa Seitsemisen palveluvarustuksen kunnostusurakkaa, joka on rahoitettu eduskunnan myöntämällä lisämäärärahalla.

Seitsemisen luontokeskuksen pysäköintialueelle on asennettu sähköautoille kaksi kaksipuoleista Type2-latauspistettä, joissa pystyy lataamaan yhteensä neljä sähköautoa yhtä aikaa. Latauksesta peritään asiakkailta maksu, joka maksetaan puhelinsovelluksen avulla.

”Myös karavaanareiden palvelut paranevat, sillä Seitsemisen luontokeskuksen pysäköintialueelle on asennettu kolme kaksipuoleista Schuko-karavaanipistoketta, joissa pystyy lataamaan kuusi asuntovaunua tai -autoa yhtä aikaa. Uudet sähköistetyt paikat tulevat tarpeeseen, sillä matkailuautoissa yöpyvien retkeilijöiden määrä on viime vuosina kasvanut Seitsemisen kansallispuistossa”, asiakaspalvelupäällikkö Sari Airas Metsähallituksesta sanoo.

Seitsemisen pysäköintialueelle on asennettu myös uusi ajastettava LED aluevalaistusratkaisu, joka toimii kello- ja hämäräkytkimellä. Uusi valaistusratkaisu parantaa pysäköintialueen turvallisuutta. Väre on toimittanut Seitsemiseen uudet latauspisteet sekä valaistusratkaisut.

Ladattavien autojen suosio on kasvussa 

Ladattavien autojen määrä on Suomessa tuplaantunut kuluneen vuoden aikana ja yli kymmenkertaistunut neljässä vuodessa. Sähköautojen suosion kasvun taustalla on EU-lainsäädäntö. Autovalmistajien on jo tänä vuonna saatava valmistamiensa autojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt 95 g/km:n tasolle, ja vuonna 2025 keskipäästöjen on pudottava jälleen 15 prosentilla. Ladattavien autojen saatavuuden parantuessa, myös niiden hankintahinnat lähestyvät vähitellen polttomoottoriautojen hintaa. Sähköautojen käyttökustannukset ovat myös selvästi polttomoottoriautoja alemmat, joka lisää osaltaan kysyntää.

”Tämän vuoden kesäkuussa Suomessa rekisteröitiin enemmän uusia täyssähköautoja kuin uusia dieselautoja ja samalla sähköautot ovat alkaneet syödä myös lataushybridien markkinaosuutta. Huomionarvoista on myös, että koronapandemia hidasti autojen kokonaiskauppaa, mutta ladattavien autojen rekisteröintiluvut eivät näyttäneet siitä kärsivän”, kertoo sähköisen liikenteen johtava asiantuntija Jussa Nieminen Väreeltä.

Luontokohteet ovat usein hieman vaikeasti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä ja suurin osa matkoista tehdään henkilöautolla. Liikenteen sähköistyessä latauspalveluiden tarve luonnollisesti kasvaa. Retkeilyn suosio on lisääntynyt, mikä näkyy myös palveluiden kysynnässä, kuten sähköautojen latausratkaisuissa – metsästä pitää päästä myös takaisin kotiin.

Lisätietoja:

Sari Airas, asiakaspalvelupäällikkö, Metsähallitus, Luontopalvelut,  puh. 0206 39 6671