Julkaistu 23.2.2020

Saimaannorpille kolattiin surkeissa oloissa 150 apukinosta – WWF julisti pesärauhan alkaneeksi

WWF ja Metsähallituksen Luontopalvelut, 23.2.2020

Ympäristöjärjestö WWF julisti saimaannorpan pesärauhan alkaneeksi. 23.2.2020. Julistuksella WWF vetoaa Saimaalla liikkuviin, jotta he välttäisivät pesivien norppien ja etenkin kuuttien häiritsemistä. Norpan pesärauhan kunnioittaminen on tänä vuonna erityisen tärkeää, sillä leuto talvi uhkaa kuuttien selviytymistä.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa helmi-maaliskuun vaihteessa. Norpat ovat pesimäaikaan todella herkkiä häiriölle.

– Ihmisen aiheuttama häiriö voi ajaa emon ja kuutin veteen, jolloin pieni poikanen kylmettyy herkästi. Siksi pesärauhan julistus on tärkeä osa saimaannorpan suojelua, kertoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen.

Kun lunta on riittävästi, norppa synnyttää poikasensa rantakinokseen kaivamaansa pesään. Pesä suojaa poikasta pedoilta ja hyiseltä viimalta. Tänä vuonna talvi on kuitenkin ollut historiallisen leuto, eikä Saimaalle kinostunut riittävästi lunta norpan pesätarpeiksi.

Huono lumi- ja jäätilanne vaikeutti myös niin sanottujen apukinosten tekemistä. Saimaannorpan suojaksi kolattiin Metsähallituksen johdolla tänä vuonna noin 150 kinosta. Kinosten kolaamiseen osallistuivat aiempien vuosien tapaan Metsähallitus, WWF, Itä-Suomen yliopisto ja suuri määrä vapaaehtoisia. Lisäksi Saimaalle vietiin noin 20 keinopesää.

– Historiallisen leudon talven takia apukinoksia saatiin tehtyä aiempia vuosia vähemmän. Ne jäivät monin paikoin myös suunniteltua pienemmiksi. Nyt voimme vain toivoa, että mahdollisimman moni kuutti syntyy kinoksen suojaan, sanoo suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksen Luontopalveluista.

Saimaannorppaemo ja poikanen. Kuva: Mervi Kunnasranta.

Saimaannorpan pesärauhan kunnioittaminen on tänä vuonna poikkeuksellisen tärkeää, sillä myös avojäälle syntynyt kuutti voi selviytyä, jos emo saa hoivata sitä rauhassa. Jäällä havaittua kuuttia ei saa lähestyä, mutta havainnosta voi kertoa Metsähallitukselle.

– Saimaalla liikkujien tulee nyt välttää häiriön aiheuttamista emoille ja kuuteille, jotka yrittävät selviytyä poikkeuksellisten haasteiden edessä, Ismo Marttinen sanoo.

Saimaannorppakanta on kasvanut hitaasti viime vuosikymmeninä. Norppia arvioidaan olevan tällä hetkellä 410 yksilöä. Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee ihmisen apua vielä pitkään. Norppia uhkaavat muun muassa ihmisen aiheuttama häiriö, ilmastonmuutos ja kuoleminen kalaverkkoihin.

Kuva: Mervi Kunnasranta.

Lisätietoa