Julkaistu 18.5.2018

Saimaannorpan, metsäpeuran ja arvokkaiden luontokohteiden vaalijat koolla Seitsemisen kansallispuistossa

Metsähallituksen LIFE-hankkeet juhlistavat Euroopan Natura 2000 -suojelualueverkostoa Seitsemisen kansallispuiston ”Mennään metsään” -polkujuoksutapahtumassa 19.5.2018.

”Mennään metsään” -tapahtumaan osallistuu edustajia Metsähallituksen LIFE-hankkeista, osa juoksee yhteislenkillä, osa jakaa tietoa hankkeestaan Koveron perinnetilalla juoksutapahtuman ajan. Yhteisenä teemana on ”Running for LIFE”. LIFE on ympäristön- ja luonnonsuojelua tukeva rahoitusmuoto, jonka avulla on saatu 1990-luvulta lähtien kymmeniä miljoonia euroja EU-rahoitusta Suomen luonnon hoitoon.

Metsähallituksen projektipäälliköt kertovat hankkeistaan:

MetsäpeuraLIFE on metsäpeuran kannanhoitohanke, jonka tavoitteena on palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle.

– Palautuskohteiksi on valittu Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistot, joihin metsäpeuroja vapautetaan totutustarhauksen jälkeen. Palautusistutusten lisäksi tavoitteena on edistää metsäpeurakannan vahvistumista ja levittäytymistä sekä seurata kannan kehitystä, sanoo projektipäällikkö Sakari Mykrä.

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Niitä elää vain Saimaalla ja vain noin 370 yksilöä. Saimaannorppa-LIFE-hankkeessa edistetään saimaannorpan suojelua.

– Talvella kasattiin apukinoksia helpottamaan norppien pesintää. Keväällä on tarkistettu pesintäpaikkoja jäitä pitkin liikkuen huhtikuussa ja sukeltamalla toukokuussa. Viime talvena arvioidaan syntyneen kaikkiaan 86 saimaannorpan poikasta. Valtaosa, noin 80 prosenttia, kuuteista syntyi Metsähallituksen johdolla kasattuihin apukinoksiin, summaa projektipäällikkö Raisa Tiilikainen.

Vastikään alkanut Hydrologia-LIFE-hanke turvaa arvokkainta suoluontoamme ennallistamalla ojitettuja soita ja kunnostamalla puroja, lampia ja arvokkaita lintujärviä. Seitsemisen kansallispuisto on Hydrologia-LIFEn keskeisiä ennallistamiskohteita.

– Suomen ensimmäiset soiden ennallistamiskohteet ovat olleet nimenomaan Seitsemisessä. Puistossa on myös maailmanlaajuisesti merkittävää ennallistamisen tutkimusta”, kertoo projektipäällikkö Tuomas Haapalehto.

Paahde-LIFE-hankkeessa tehdään töitä Natura 2000 -alueilla ympäri Suomea paahteisten ja aikanaan tulen synnyttämien elinympäristöjen ja niitä vaativien lajien hyväksi. Merenrantaniityillä, dyyneillä, harjuilla, nummilla ja muissa arvokkaissa paahdeympäristöissä tehdään luonnonhoidollisia polttoja, raivataan puustoa ja pensaikkoa, siirtoistutetaan uhanalaisia lajeja ja poistetaan vieraslajeja.

– Kuuma ja kuiva toukokuu kuivattaa luontoa ja metsien ennallistamispoltot roihuavat kohta luonnonsuojelualueilla ympäri Suomea, luvassa on metsän poltto myös Seitsemisessä. Hankkeen puitteissa on Seitsemisessä poltettu metsää jo aiemminkin. Näin keväällä Seitsemisen vanhat polttokohteet ovat hyviä korvasienipaikkoja, vinkkaa projektipäällikkö Sanna-Kaisa Rautio.

FRESHABIT LIFE IP puolestaan kunnostaa vesistöjä ja luo uusia verkostoja ja käytäntöjä vesien tilan parantamiseksi.

– Hanke toimii koko maassa ja kumppaneita on yhteensä 30. Olemme mm. saaneet rakennusluvat kalateiden rakentamiseen Karjaanjoen ja Saarijärven reitin vesistöihin ja näiden rakentaminen alkaa tänä vuonna, kertoo erikoissuunnittelija Jari Ilmonen.

Lisätietoja:
Paahde-LIFE: projektipäällikkö Sanna-Kaisa Rautio, puh. 040 570 7347
Hydrologia-LIFE: projektipäällikkö Tuomas Haapalehto, puh. 040 353 2480
Saimaannorppa-LIFE: projektipäällikkö Raisa Tiilikainen, puh. 040 754 1449
MetsäpeuraLIFE: projektipäällikkö Sakari Mykrä, puh. 020 639 5082 (www.suomenpeura.fi)
FRESHABIT LIFE IP: erikoissuunnittelija Jari Ilmonen, puh. 040 831 8307

  • Tapahtumatiedot: ”Mennään metsään” -polkujuoksukiertueen yhteislenkki Seitsemisen kansallispuistossa 19.5.2018. Lähtö klo 11 Koveron perinnetilalta, Seitsemisentie 948, Ikaalinen.