Julkaistu 26.6.2019

Saimaan kaunein ja kuuluisin hiekkaranta uudistuu

Keskellä puhdasta Saimaan järvialuetta sijaitsee Pistohiekka, tulevaisuuden matkailualue. Pistohiekka ja Lietveden rantatie ovat yksi Suomen kuvatuimmista maisemista. Saimaan sylissä kiertelevältä pengertieltä on ainutlaatuiset näkymät Saimaalle – saimaannorpan kotivesiin.

Pistohiekka on nimensä mukaisesti tunnettu upeasta hiekkarannastaan. – Tai itseasiassa hiekkarantoja on kaksi, ja rantaviivaa satoja metrejä, Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden korjaa.

Pistohiekkka ja Lietvesi ovatkin myös Saimaa Geopark -kohteita. Saimaalla on paljon ainutlaatuisia geologisia, arkeologisia ja kulttuurihistorian nähtävyyksiä. Lietvesi on tyypillistä Salpausselkien pohjoispuolista Saimaata: kalliosaarten pirstoma vesistöalue muodostaa labyrintin, jota halkovat jääkaudesta muistuttavat harjujaksot.

Pistohiekalla on leiriydytty ja tanssittu vuosikymmeniä, ja nyt sille rakennetaan uutta tulevaisuutta.

Tulevaisuuden Pistohiekka tarjoaa upeat puitteet luontoon, hyvinvointiin ja merkityksellisyyden kokemukseen rakentuvalle yksilölliselle matkailulle.

Pistohiekalla on valmis asemakaava, jossa on rakennusoikeutta 20 300 kerrosneliömetriä. Alueen koko pinta-ala on noin 39 hehtaaria ja sinne mahtuu 700 majoituspaikkaa. Lisäksi alueelle voi rakentaa ravintola- ja kokoustiloja. Pistohiekan kaava-alue on Puumalan kunnan ja Metsähallituksen omistuksessa.

Pistohiekalle on laadittu matkailuliiketoiminnan ja puurakentamisen konseptisuunnitelman, joka sisältää eritasoisia majoitustarpeita high-endistä pari pykälää alaspäin. Satamahotelli, Glamping-yksiköt ja Metsächalet palvelevat eri asiakasryhmiä. Yöpymisen Pistohiekalla halutaan olevan elämys joka tasolla.

– Puurakentaminen on tärkeä osa kestävyyttä ja vastuullisuutta korostavassa matkailussa. Se kunnioittaa myös luontoa, maisemaa ja alueen perinteitä, Metsähallituksen kaavoitusinsinööri Jarkko Mähönen sanoo.

Pistohiekan matkailurakentamisen tavoitteena on vahva paikallisuuden leima. Siellä halutaan korostaa lähipuuta ja puurakentamisen osaamista. – Pistohiekan puurakentaminen luo matkailulle arvoa, joka on verrattavissa lähiruuan paikallisuuden ja alkuperän korostumiseen, Mähönen kertoo.

Nyt siis etsitään alueelle sijoittajia ja operaattoreita. – Haussa on ennen kaikkea hyvinvointimatkailualan toimijoita, jotka pystyvät hyödyntämään ja kunnioittamaan alueen ainutlaatuisia luontoarvoja ja kulttuuriperintöä, Hilden kertoo.

– Teemoituksen ja järkevän vaiheistuksen ansiosta tulevat yrittäjät pääsevät aloittamaan jatkosuunnittelun ja alueen toteutuksen sopivan kokoisina paloina, Hilden jatkaa.

– Pistohiekan uudesta tulemisesta kertovat myös rannan uudet uimakopit, jotka ilmestyvät maisemaan kesän aikana, Hilden lupaa.

Lisätiedot

Puumalan kunta, kunnanjohtaja Matias Hilden, matias.hilden@puumala.fi puh. 050 375 8541

Metsähallitus, kaavoitusinsinööri Jarkko Mähönen, jarkko.mahonen@metsa.fi, puh. 040 540 6266